A büfések azt árulják, amit a gyerekek
keresnek Erős a szülők példája
Ajánlja a cikket?
| 2005-09-05 |
Tombácz Róbert
Ma még
csupán egy ajánlás írja körül az iskolai büfék kínálatát, így
mindegyik azt árul, amit jónak lát. Az édesség, zsíros péksütemény,
cukros üdítő továbbra is jól fogy, az igazgató és a büfések szerint
pedig elsősorban a szülők felelőssége, hogy a gyerek mit kíván enni
az iskolában.
Fotó: Gyenes
Kálmán
Jelenleg nincs rendelet az
iskolai büfékben árusítható termékek köréről, ezért ott sokféle
egészségtelen élelmiszer kapható. Az egészséges táplálkozás
elterjesztése és a túlsúlyos gyerekek számának visszaszorítása
érdekében az iskolák vezetése a szülői munkaközösségekkel együtt
szabályozhatja a kérdést.
Az iskolai hatás
kevés
– Hatalmi szóval nem lehet rendezni ezt a
problémát: elsősorban a szülői nevelés szabja meg, hogy mit akar
enni a gyerek a büfében – vallja Kissné Gera Ágnes, az Arany János
Általános Iskola igazgatója. Noha a tantervben szerepel
egészségnevelő órák megtartása, azoknak a számát az Oktatási
Minisztérium által megszabott kerettanterv folyamatosan csökkenti.
Az igazgató hozzátette, igyekeznek ugyan egészségnappal is
népszerűsíteni az egészséges táplálkozást, de ezek nem hoznak akkora
eredményt, mint ha a gyerekek előtt a szülők jó példája lehetne. Az
otthonról hozott gyakorlatot kevés sikerrel tudja fölülírni az
iskolában tanult ismeret.
Konzerv uborka a
szalámin
Docsai Gyuláné véleménye is az, hogy főként
a szülők felelőssége lenne a gyerekek rászoktatása a magos zsömlére,
zöldségekre és gyümölcsökre – ő csak azt árulja, amit a kamaszok
igényelnek. A Radnóti Miklós gimnázium büféjében nincs például
chips, inkább rostos üdítők vannak a pulton – és persze a kóla és a
csoki. – Ezek a fiatalok elég okosak ahhoz, hogy egészséges dolgokat
egyenek – mondja a nő, aki naponta 100-120 szendvicset ad el, amiben
– a zsíros szalámi mellett – konzerv uborka is van. Friss zöldséget,
gyümölcsöt azonban nem is árulhat, mert nincs a törvényben előírt
külön mosogató erre a célra – akárcsak az iskolai büfék többségében.
A tizenegyedikes Forgó Gyula egy tartósítószerben és cukorban gazdag
ice teát kér egy csokival. – Otthonról mindig hozok magammal
szendvicset, de így a nagyszünet után már csak ez van – teszi hozzá
magyarázatként.
Csoki, cukor, nyalóka –
muszáj
A tanárképző főiskola gyakorló általános
iskolájában kacskaringós folyosón juthatunk el a Tornaterem felirat
alatti büféhez – a gyerekek nem kondizni járnak ide. A szünet alatt
rohammal veszik be a kisboltot: öt perc alatt nagyjából nyolc-tíz
féle csokiról, cukorról és nyalókáról sorjáznak a kérések. – Én
vennék gyümölcsöt is, ha lenne – mondja a gumicukrot vásárló
nyolcadikos Dia, aki már rohan is tovább a friss zsákmánnyal
kezében. A hatodikos Dani ugyan mindig hoz magával szendvicset,
viszont egy kis nyalánkságért – állítása szerint – „muszáj" lemennie
napközben. – Láttam én már olyat is, hogy a gyerek kezében egy barna
kenyérből, zöldségekkel szépen elkészített szendviccsel idejött a
kukához, kidobta, aztán vett egy pizzás csigát egy csokival – meséli
a megdöbbentő esetet Györgyi, az iskola büfése. Ő száműzte ugyan a
chipseket, de a joghurtok például a mai napig rárohadnának, annyira
nem keresik a gyerekek. Mint mondja, otthonról kellene hozni azt a
tudatosságot, hogy mit egyenek a gyerekek, nem a büféknek tiltani az
egészségtelen élelmiszerek árusítását.
Az EU-ra
várnak
– A rendelet nagyjából kész, jelenleg
az EU észrevételeire várunk az iskolai büfékben árusítható
termékek körével, illetve annak szabályozásával kapcsolatban –
mondta el Kökény Mihály, az egészségügyi tárca népegészségügyi
kormánymegbízottja. Hozzátette, a rendelet két hónapon belül
elkészül, és az Oktatási Minisztérium jegyzi majd. A
szabályozási terv szerint az iskola és a büfés csak az
iskolaorvos és a szülői közösség jóváhagyásával köthetnek a
jövőben szerződést – a jelenleg érvényben lévő ajánlás
szellemében.