|
A büfések azt árulják, amit a gyerekek
keresnek Erős a szülők példája
|
|
|
Ajánlja a cikket? |
|
| 2005-09-05 |
Tombácz Róbert |
| |
|
Ma még
csupán egy ajánlás írja körül az iskolai büfék kínálatát, így
mindegyik azt árul, amit jónak lát. Az édesség, zsíros péksütemény,
cukros üdítő továbbra is jól fogy, az igazgató és a büfések szerint
pedig elsősorban a szülők felelőssége, hogy a gyerek mit kíván enni
az iskolában.
|
|
|
|
Fotó: Gyenes
Kálmán | Jelenleg nincs rendelet az
iskolai büfékben árusítható termékek köréről, ezért ott sokféle
egészségtelen élelmiszer kapható. Az egészséges táplálkozás
elterjesztése és a túlsúlyos gyerekek számának visszaszorítása
érdekében az iskolák vezetése a szülői munkaközösségekkel együtt
szabályozhatja a kérdést.
Az iskolai hatás
kevés
– Hatalmi szóval nem lehet rendezni ezt a
problémát: elsősorban a szülői nevelés szabja meg, hogy mit akar
enni a gyerek a büfében – vallja Kissné Gera Ágnes, az Arany János
Általános Iskola igazgatója. Noha a tantervben szerepel
egészségnevelő órák megtartása, azoknak a számát az Oktatási
Minisztérium által megszabott kerettanterv folyamatosan csökkenti.
Az igazgató hozzátette, igyekeznek ugyan egészségnappal is
népszerűsíteni az egészséges táplálkozást, de ezek nem hoznak akkora
eredményt, mint ha a gyerekek előtt a szülők jó példája lehetne. Az
otthonról hozott gyakorlatot kevés sikerrel tudja fölülírni az
iskolában tanult ismeret.
Konzerv uborka a
szalámin
Docsai Gyuláné véleménye is az, hogy főként
a szülők felelőssége lenne a gyerekek rászoktatása a magos zsömlére,
zöldségekre és gyümölcsökre – ő csak azt árulja, amit a kamaszok
igényelnek. A Radnóti Miklós gimnázium büféjében nincs például
chips, inkább rostos üdítők vannak a pulton – és persze a kóla és a
csoki. – Ezek a fiatalok elég okosak ahhoz, hogy egészséges dolgokat
egyenek – mondja a nő, aki naponta 100-120 szendvicset ad el, amiben
– a zsíros szalámi mellett – konzerv uborka is van. Friss zöldséget,
gyümölcsöt azonban nem is árulhat, mert nincs a törvényben előírt
külön mosogató erre a célra – akárcsak az iskolai büfék többségében.
A tizenegyedikes Forgó Gyula egy tartósítószerben és cukorban gazdag
ice teát kér egy csokival. – Otthonról mindig hozok magammal
szendvicset, de így a nagyszünet után már csak ez van – teszi hozzá
magyarázatként.
Csoki, cukor, nyalóka –
muszáj
A tanárképző főiskola gyakorló általános
iskolájában kacskaringós folyosón juthatunk el a Tornaterem felirat
alatti büféhez – a gyerekek nem kondizni járnak ide. A szünet alatt
rohammal veszik be a kisboltot: öt perc alatt nagyjából nyolc-tíz
féle csokiról, cukorról és nyalókáról sorjáznak a kérések. – Én
vennék gyümölcsöt is, ha lenne – mondja a gumicukrot vásárló
nyolcadikos Dia, aki már rohan is tovább a friss zsákmánnyal
kezében. A hatodikos Dani ugyan mindig hoz magával szendvicset,
viszont egy kis nyalánkságért – állítása szerint – „muszáj" lemennie
napközben. – Láttam én már olyat is, hogy a gyerek kezében egy barna
kenyérből, zöldségekkel szépen elkészített szendviccsel idejött a
kukához, kidobta, aztán vett egy pizzás csigát egy csokival – meséli
a megdöbbentő esetet Györgyi, az iskola büfése. Ő száműzte ugyan a
chipseket, de a joghurtok például a mai napig rárohadnának, annyira
nem keresik a gyerekek. Mint mondja, otthonról kellene hozni azt a
tudatosságot, hogy mit egyenek a gyerekek, nem a büféknek tiltani az
egészségtelen élelmiszerek árusítását.
Az EU-ra
várnak
– A rendelet nagyjából kész, jelenleg
az EU észrevételeire várunk az iskolai büfékben árusítható
termékek körével, illetve annak szabályozásával kapcsolatban –
mondta el Kökény Mihály, az egészségügyi tárca népegészségügyi
kormánymegbízottja. Hozzátette, a rendelet két hónapon belül
elkészül, és az Oktatási Minisztérium jegyzi majd. A
szabályozási terv szerint az iskola és a büfés csak az
iskolaorvos és a szülői közösség jóváhagyásával köthetnek a
jövőben szerződést – a jelenleg érvényben lévő ajánlás
szellemében. |
|
|
|
|
|
| |