A büfések azt árulják, amit a gyerekek keresnek
 Erős a szülők példája

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-09-05 | Tombácz Róbert

Ma még csupán egy ajánlás írja körül az iskolai büfék kínálatát, így mindegyik azt árul, amit jónak lát. Az édesség, zsíros péksütemény, cukros üdítő továbbra is jól fogy, az igazgató és a büfések szerint pedig elsősorban a szülők felelőssége, hogy a gyerek mit kíván enni az iskolában.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Fotó: Gyenes Kálmán
Jelenleg nincs rendelet az iskolai büfékben árusítható termékek köréről, ezért ott sokféle egészségtelen élelmiszer kapható. Az egészséges táplálkozás elterjesztése és a túlsúlyos gyerekek számának visszaszorítása érdekében az iskolák vezetése a szülői munkaközösségekkel együtt szabályozhatja a kérdést.

Az iskolai hatás kevés

– Hatalmi szóval nem lehet rendezni ezt a problémát: elsősorban a szülői nevelés szabja meg, hogy mit akar enni a gyerek a büfében – vallja Kissné Gera Ágnes, az Arany János Általános Iskola igazgatója. Noha a tantervben szerepel egészségnevelő órák megtartása, azoknak a számát az Oktatási Minisztérium által megszabott kerettanterv folyamatosan csökkenti. Az igazgató hozzátette, igyekeznek ugyan egészségnappal is népszerűsíteni az egészséges táplálkozást, de ezek nem hoznak akkora eredményt, mint ha a gyerekek előtt a szülők jó példája lehetne. Az otthonról hozott gyakorlatot kevés sikerrel tudja fölülírni az iskolában tanult ismeret.

Konzerv uborka a szalámin

Docsai Gyuláné véleménye is az, hogy főként a szülők felelőssége lenne a gyerekek rászoktatása a magos zsömlére, zöldségekre és gyümölcsökre – ő csak azt árulja, amit a kamaszok igényelnek. A Radnóti Miklós gimnázium büféjében nincs például chips, inkább rostos üdítők vannak a pulton – és persze a kóla és a csoki. – Ezek a fiatalok elég okosak ahhoz, hogy egészséges dolgokat egyenek – mondja a nő, aki naponta 100-120 szendvicset ad el, amiben – a zsíros szalámi mellett – konzerv uborka is van. Friss zöldséget, gyümölcsöt azonban nem is árulhat, mert nincs a törvényben előírt külön mosogató erre a célra – akárcsak az iskolai büfék többségében. A tizenegyedikes Forgó Gyula egy tartósítószerben és cukorban gazdag ice teát kér egy csokival. – Otthonról mindig hozok magammal szendvicset, de így a nagyszünet után már csak ez van – teszi hozzá magyarázatként.

Csoki, cukor, nyalóka – muszáj

A tanárképző főiskola gyakorló általános iskolájában kacskaringós folyosón juthatunk el a Tornaterem felirat alatti büféhez – a gyerekek nem kondizni járnak ide. A szünet alatt rohammal veszik be a kisboltot: öt perc alatt nagyjából nyolc-tíz féle csokiról, cukorról és nyalókáról sorjáznak a kérések. – Én vennék gyümölcsöt is, ha lenne – mondja a gumicukrot vásárló nyolcadikos Dia, aki már rohan is tovább a friss zsákmánnyal kezében. A hatodikos Dani ugyan mindig hoz magával szendvicset, viszont egy kis nyalánkságért – állítása szerint – „muszáj" lemennie napközben. – Láttam én már olyat is, hogy a gyerek kezében egy barna kenyérből, zöldségekkel szépen elkészített szendviccsel idejött a kukához, kidobta, aztán vett egy pizzás csigát egy csokival – meséli a megdöbbentő esetet Györgyi, az iskola büfése. Ő száműzte ugyan a chipseket, de a joghurtok például a mai napig rárohadnának, annyira nem keresik a gyerekek. Mint mondja, otthonról kellene hozni azt a tudatosságot, hogy mit egyenek a gyerekek, nem a büféknek tiltani az egészségtelen élelmiszerek árusítását.


Az EU-ra várnak

– A rendelet nagyjából kész, jelenleg az EU észrevételeire várunk az iskolai büfékben árusítható termékek körével, illetve annak szabályozásával kapcsolatban – mondta el Kökény Mihály, az egészségügyi tárca népegészségügyi kormánymegbízottja. Hozzátette, a rendelet két hónapon belül elkészül, és az Oktatási Minisztérium jegyzi majd. A szabályozási terv szerint az iskola és a büfés csak az iskolaorvos és a szülői közösség jóváhagyásával köthetnek a jövőben szerződést – a jelenleg érvényben lévő ajánlás szellemében.