Hazalátogattak az elszármazottak
 Körbekocsizták a várost az egykori szentesiek

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-09-05 | Balázsi Irén

A hagyományteremtés szándékával hívta haza a szentesi önkormányzat a városból elszármazottakat, hogy ismerkedjenek egykori lakóhelyük új arcával, és találkozzanak régen látott ismerőseikkel. A vendégek lovas kocsin járták körül a várost: mint mondták, olykor nem is tudták, hol járnak, annyit változott Szentes.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Lovas kocsiról ismerkedtek a várossal. Fotó: Vidovics Ferenc
A szentesi városháza dísztermében egymást méregették a vendégek szombaton, amikor az önkormányzat nevében Szirbik Imre polgármester köszöntötte őket. A településről elszármazottak találkozójára azokat hívták meg, akik öregbítették Szentes hírnevét. Ettől a programtól a városhoz való kötődés erősítését remélik a házigazdák. A vendégek előbb színes fotókon követhették a város fejlődését, amelyet a polgármester kommentált, nem hallgatva el a kedvezőtlen változásokat sem.

Megemlítette a Kurcában történt tömeges halpusztulást, és részletesen beszámolt a Petőfi Szálló tulajdonlása körüli jogi huzavonáról. Reményei szerint szeptemberben már megszülethet a jogerős ítélet, s aztán kereshetik a megoldást a lepusztult épület rendbehozatalára.

A városháza előtt három lovas kocsi várta a vendégeket, akikkel körbejárták szinte a helység minden zegét-zugát. A fővárosi műszaki egyetem docense, Kása Imre vegyészmérnök az 1940-es években járt a szentesi gimnáziumba. Jó tanárai voltak, akik megalapozták későbbi tudományos tevékenységét. Ő vezeti a Budapesten élő szentesiek baráti körét, ahová havonta eljárnak a ma is a Kurca-parti településen lakó közéleti személyiségek Széchenyiné Csergő Judit vezetésével.

A mostani látogatás alapján azt gondolják: jó irányba halad Szentes. Ugyanezt mondta Szabó Géza, aki Szegedről jött most haza. Feleségével még 1958-ban került el innen, ő volt a szentesi motorgarázs gazdasági vezetője. Azt mesélték, hogy a lovas kocsival olyan utcákban is megfordultak, hogy fogalmuk sem volt, merre járnak, annyit változott, fejlődött a település.