Hitelt vesznek fel a beruházásokra
 Van fedezete a likviditási kölcsönnek Szentesen

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-09-03 | Balázsi Irén

A szentesi képviselő-testület 800 millió forintos likviditási hitel felvételét engedélyezi – a döntés a tegnapi rendkívüli ülésen született meg. Erre azért lehet szükség, mert bár a csatornaprogramra, a volt megyeháza és a református nagytemplom felújításához pályázaton milliárdokat nyert az önkormányzat, ez a pénz csak később érkezik meg.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Módosítani kellett Szentes költségvetését a tegnap délutáni rendkívüli ülésen annak érdekében, hogy a nagyberuházások kivitelezői megkaphassák a munkájuk árát. A büdzsé tervezésekor számoltak azzal, hogy folyószámlahitel felvételére kényszerülnek a csatornázás vagy a volt megyeháza felújításának előrehaladtával. De ott van a református nagytemplom renoválására nyert pályázati forrás is, ám annál a beruházásnál is meg kell majd előlegezni esetenként százmillió forintos számlákat egy-egy munkafázis végén.

Az Államkincstár viszont utólag adja a pályázati pénzt, az áfát szintén később kapja vissza a város. A 800 millió forintra megemelt likviditási hitelkerettel kapcsolatban az ellenzéki képviselők aggályaira azt állította Szirbik Imre polgármester, hogy a kölcsönnek megvan a fedezete, és az önkormányzat bevételei is kedvezőbben alakultak a várakozásoknál. A nyolcszázmilliós hitelből egyébként hétszázmilliót a csatornaprogramra fordít majd a város, amely ettől még nem adósodik el.

A jobboldali Rébeli Sz. Tamás és Karikó-Tóth Tibor ez a megoldás sokkal jobb annál, mintha az önkormányzat vagyonából áron alul értékesítenének. Sipos Ferenc, az Együtt Szentesért képviselője emlékeztetett: a csatornázásnak még az is hozadéka, hogy a beruházással együtt korszerűsítik az útburkolatokat is. Így azokra évekig nem kell majd költenie az önkormányzatnak. Karikó-Tóth Tibor azonban mégis azt feszegette: hogyan lenne jó helyzetben a város, amikor 800 millióra emelik a likviditási hitelkeretét.

A képviselő-testület döntött továbbá arról, hogy kétmillió forintot különít el a nagy esőzések okozta károk enyhítésére. A rászorulóknak való eljuttatását a Vöröskereszt aktivistáira bízzák.