Kovács Béla-díjat kapott a szentesi Ledó Ferenc
 Nem engednek a jó minőségből

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-09-03 | Balázsi Irén

Sokat tett azért, hogy az új típusú szövetkezés elterjedjen, és ezért a munkájáért kapott Kovács Béla-díjat Ledó Ferenc, a szentesi Árpád-Agrár Rt. igazgatóhelyettese, a Dél KerTész Szövetkezet elnöke. Szentesi központtal nemrég megalakult – több mint húsz tész összefogása révén – az ország legnagyobb kertészeti szervezete, az Alföldi Regionális Egyesülés, amelynek ő az igazgatója.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Ledó Ferenc szerint a paprikatermesztésnek igenis van jövője. Fotó: Karnok Csaba
Jelentős nap szeptember 1-je a szentesi Ledó Ferenc életében. Mindenekelőtt ekkor van a születésnapja, és 26 évvel ezelőtt friss diplomásként ezen a napon kezdett el dolgozni első munkahelyén, mostani nevén az Árpád-Agrár Rt.-nél. A kertészmérnöki és növényvédelmi szakmérnöki oklevéllel rendelkező Ledó Ferenc az Árpádnak az igazgatóhelyettese, a Dél KerTész Szövetkezetnek az elnöke és az Alföldi Regionális Egyesülésnek az igazgatója. A Kovács Béla-díjjal a kiemelkedő agrárágazati tevékenységét és a termelők munkáját segítő szövetkezetek elterjesztése érdekében kifejtett munkásságát ismerték el.

A kitüntetett most több érdekképviseleti szervezet tagjaként is azért fáradozik, hogy a zöldség-gyümölcs ágazatban is felgyorsuljon az a folyamat, ami már a húsiparban jó ideje tart. Meg kell akadályozni, hogy az EU-n kívüli országokból olyan zöldségek, gyümölcsök kerüljenek be, amelyek minősége kifogásolható. Ledó Ferenc szerint ebben az ágazatban is föl kell készülni a külföldi áruk szúrópróbaszerű ellenőrzésére.

Ez év januárjától nálunk is érvényes az uniós szabály, amely előírja az áruk nyomon követhetőségét. Ennek értelmében az ellenőr levesz az áruház polcáról egy terméket, és megnézi, hogy ki szállította azt be. Ha mondjuk a szentesi Dél KerTész, akkor a helyszínen megvizsgálja: tényleg abból az üvegházból vagy fóliasátorból került-e ki a paprika, mint amit állítottak. Ledó Ferenc jónak tartja ezt, mert – mint fogalmazott – a vevőnek joga van tudni, mit eszik.

A Dél KerTész 2002 novemberében alakult mintegy 230 taggal. Az elmúlt évben már 600 magán- és őstermelő csatlakozott hozzá, de van kft. is a szövetkezetben, amelyhez az Árpád-Agrár Rt. is tartozik. Egyébként pedig minden egyes tag, az őstermelőtől az Árpádig egyetlen szavazattal bír a döntések meghozatalakor. A tész árbevétele 2003-ban 2,5 milliárd forint volt, ebből az Árpádé 900 millió. Tavaly az utóbbi már elérte az egymilliárdot, az összes árbevétel pedig a 2,7 milliárdot. Ennek a kétharmada a paprika értékesítéséből származott. A vevőkörük több mint negyven százalékát az áruházláncok teszik ki, a portéka huszonöt százalékát exportálják, a fennmaradó részt nagybani piacon és a konzerviparnak adják el.


Az integráció értelme

Szentesi központtal alakult meg tavaly nyáron az Alföldi Regionális Egyesülés Ledó Ferenc vezetésével. Ehhez a szervezethez 22 tész csatlakozott, és együttesen 170-180 ezer tonna zöldséget-gyümölcsöt értékesítenek, 13-14 milliárd forint értékben. Az igazgató szerint az integrációnak az értelme az, hogy mindegyik tész megtarthatja önállóságát, ám a meghatározó növényekre egységes termesztési technológiát dolgoznak ki, és tervezik a közös minőségbiztosítási rendszer kiépítését is. A kitüntetett szakember úgy véli: ők azért tudtak megerősödni, mert nem engedtek a minőségből és a megbízhatóságból.