Vakvezető kutyával jöttek a szentesi tanévnyitóra

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-09-02 | Blahó Gabriella

Gimnáziumi érettségi vizsgát szeretne tenni két vak szegvári fiatal, akik ezt a tanévet a szentesi Zsoldosban kezdik. A tanévnyitóra kutyával érkező diákokat leendő osztálytársaik érdeklődve figyelték az udvaron. A pár diktafonnal jár majd az órákra.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A huszonegy éves lányt és a huszonnégy éves fiút leendő osztálytársaik érdeklődve figyelték az iskolaudvaron. Fotó: Vidovics Ferenc
A két látássérült fiatal, Magyar Dénes és Szénási Júlia úgy döntött: tanul és érettségi bizonyítványt szerez. A huszonegy éves lányt és a huszonnégy éves fiút a szentesi a Zsoldos Ferenc szakközépiskola fogadta be. A tegnapi tanévnyitón Dongó László tagozatvezető emlékeztette a diákokat arra, hogy az órákon megjelenni kötelező, a hiányzást pedig igazolni kell.

Új élethelyzetet jelent a vak pár számára diáknak lenni, hiszen Szegvárról egy héten háromszor busszal utaznak majd Szentesre. Dénes azt mondja, úgy tudja, ebben az iskolában érettségizett már vak ember: a jó teljesítmény tehát csak rajtuk múlik. Szerinte ugyanis mondani bármit lehet, az elért eredmény az, ami önmagáért beszél. A vak pár hozzáállása azt jelzi, nagy bennük az elszántság. Júlia azt mondja, neki sok mindent be kell hoznia.

A vak szegvári fiatalok az esti gimnáziumi tagozat felnőtt hallgatói lettek. Fotó: Vidovics Ferenc
Úgy tervezik, az órákra diktafonnal felszerelkezve indulnak, de elképzelhető, hogy magukkal hozzák a számítógépet is, abban prímán tudnak jegyzetelni. Júlia kitűnően ír helyesen, a beszélő gép hangjából meg tudja ítélni, hogy nyelvtanilag pontosan rögzített-e egy szöveget. Nagyon bíznak abban, hogy az osztálytársaktól elkérhetik a jegyzeteket: a tankönyvet otthon beszkennelik, átformázzák, az írást pedig a gép felolvassa. Az esti gimnáziumi tagozat felnőtt hallgatói érdeklődéssel és szimpátiával figyelték a vak párt, amint haladtak kutyáikkal az iskolaudvaron. Lucky és Zorán elmaradhatatlan kísérői Dénesnek és Julcsinak, hiszen a vakvezetők tudása sok mindenben pótolja azt, ami gazdáiknak hiányzik: a látást.

– A segítséget az iskolatársaktól is örömmel fogadjuk, szükségünk is van rá – mondta Dénes. Mindketten úgy vélik, a következő három év sikere azon múlik, kialakul-e barátság a látó diákokkal. Erdeiné Papp Éva, a 10. H osztály osztályfőnöke, a vak pár tanára lapunknak úgy nyilatkozott, biztos, hogy az iskola és a tantestület mindent meg fog tenni a sikeres tanulás érdekében. Hétfőn délután fél háromkor elkezdődik a közös munka, következik még néhány nap a késői nyárból.
De Dénes és Júlia addig is az iskolára gondol.