Gyümölcsfát nem ültetnek a csatornázás után
 Cserjékkel pótolják a veszteséget Szentesen

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-08-31 | Balázsi Irén

Szilvafákat voltak kénytelenek kiszedni a csatornaépítők a szentesi Jókai utcában, ahol nem értik a lakók, miért nem engedik azokat pótolni. A városi főkertész azt mondta: az önkormányzat közegészségügyi szempontból nem támogatja gyümölcsfák ültetését közterületre. Másrészt pedig a közművek fölé nem is engedélyezik fák telepítését.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A gerincvezeték nyomvonalából az építőknek ki kellett szedniük a gyümölcsfákat a Jókai utcában. Fotó: Balázsi Irén
A szentesi Jókai utca páratlan oldalán jó pár szilvafát kellett kivenniük a csatornaépítőknek. Ezek a növények ugyanis a szennyvízvezeték nyomvonalába estek. A város egyik legnagyobb zöldfelületű utcájában lakó Kenyeres János nem haragszik az építőkre, mert tudomása szerint a városi főkertész jelölte ki, hogy melyik fát kell eltüntetni a közterületről.

Az ő házuk előtt, az úttest és az árok közötti részről négy termő gyümölcsfát szedtek ki. Azt mondta: még a nyolcvanas években a saját pénzén vette a csemetéket, amelyek később már szép termést hoztak. Többnyire lekvárt főzött a család a szilvából. Kenyeres János különben már beletörődött abba, hogy kiszedték a fáit, csak arra kíváncsi: pótolja-e dísznövényekkel a város a csatornázás befejezése után a szilvafákat. A Jókai utca ugyanis nagyon forgalmas, és kellenek a növények, amelyek felfogják a port, és enyhítik a zajt. A férfi egyébként örül az épülő szennyvízvezetéknek, és alig várja, hogy ráköthessék az ingatlanukat a hálózatra.

A szomszédban Bakos István a pázsitot sajnálja. Mint mondta, ha az utcájukban valaki levágta a füvet a háza előtt, másnap már több család is követte a példát, mert nem akart lemaradni. A felesége, Bakosné Bors Alinka úgy vélekedett a csatornaépítőkről: velük semmi bajuk nincsen, ők tiszteletben tartják a lakók kérését. Azt ellenben sajnálja, hogy jó pár év kell ahhoz, amíg a fű olyan szép lesz, mint amilyen volt.

Lapunk érdeklődésére azt nyilatkozta Baloghné Berezvai Csilla szentesi főkertész, hogy az önkormányzat nem szorgalmazza gyümölcsfák ültetését, mert azok betegségek hordozói. Tapasztalata szerint a közterületen napokig is ott látni a földön a lepotyogott szilvát, amely közegészségügyi szempontból káros. Ráadásul nem mindenki tartja be a permetezési előírásokat, s ha a járókelők szednek a gyümölcsből, megbetegedhetnek tőle. Ilyen megfontolásból a Jókai utcában kiszedett szilvafákat nem kell majd pótolniuk a csatornaépítőknek.

A város más részein különben volt arra is példa – mint mondta a főkertész –, hogy 40-50 éves kőriseket és 100 esztendős platánfákat is megmentettek a kivitelezők. Máshol meg földlabdával szedték ki a növényt, és a munka végén olyan helyre telepítették, amely távolabb van a közművektől. Kiderült továbbá: a kivitelezőknek november 15-éig kell pótolniuk a kiszedett növényeket az előre kijelölt területre, amely megfelel a közművekre előírt védőtávolságnak. A főkertész azt is elmondta, hogy a gyümölcsfák helyére csak dísznövényeket ültethet a lakosság.