Nem szegényház az idősek klubja
 Otthonra leltek Szentesen a Nagyörvény utcában

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-08-29 | Balázsi Irén

A szentesi Nagyörvény utcában húsz esztendeje adták át az idősek klubját, ahol estebéddel egybekötött nyílt napot rendeztek az évforduló alkalmából. A gondozási központ igazgatója, Szebellédi Anna negyven éve szegődött a szociális szféra szolgálatába, és szerinte a bentlakásos intézmény kivételével a városban teljes az ellátórendszer.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Régebben szegényházként élt a köztudatban – korabeli elnevezése alapján – az öregek napközi otthona, újabban viszont idősek klubjának nevezik. A rendszerváltozás előtti időkben bizony szégyennek számított, ha valaki ilyen ellátást volt kénytelen igénybe venni. Ma a közösségi élet színterei ezek a klubok, amelyekből Szentesen három működik.

Szebellédi Anna, a gondozási központ vezetője negyven éve szegődött a szociális ágazat szolgálatába. Az idősek ellátása szempontjából nem lyukas a háló, egyedül a tartós bentlakásos intézmény hiányzik még a városi palettáról, mert átmeneti szálló van. Az igazgatónő egyetért viszont a kormányzat azon törekvésével, miszerint a szociális intézmények helyett inkább a saját otthonukban, a megszokott környezetben kell gondoskodni a rászorulókról mindaddig, amíg ez lehetséges.

A szentesi gondozási központ egyébként mintegy 520 személyről gondoskodik. A kiséri városrészben lakó idősek a Nagyörvény utcai klubot látogatják, amelyet éppen húsz éve adtak át rendeltetésének. Ebből az alkalomból nyílt nappal és zenés-táncos estebéddel egybekötött ünnepséget rendezett az intézmény vezetője, Szatmári Nagy Lajosné a munkatársaival.

Népszerű volt az idősek körében Tyityán László rendőr őrnagy, a bűnügyi osztály vezetője, aki jó tanácsokat adott hallgatóságának arról, hogyan előzhetők meg a bűncselekmények. Kiderült: nem szabad felülni a zöldszínű Simsonnal közlekedő bukósisakos férfi szavainak, aki az önkormányzatra hivatkozva akar bejutni az idős emberek lakásába, hogy onnan értékekkel távozzon. Nem szabad eleget tenni továbbá a bandákba verődött nők kérésének sem, miszerint ők szomjasak, vagy éppen a kisdolgukat szeretnék elvégezni. Az őrnagy szerint az ilyennek lopás a vége. A gyakorlat azonban azt mutatja: ha valaki valahova be akar menni, az be is megy. Ellenben csökkenthető az idegen behatolók okozta kár – javasolta az édesapjától hallott intelmet az őrnagy –, ha a pénzt nem egy helyen tartják a lakásban.

A 75 éves Papp László annak köszönheti felgyógyulását, hogy a Nagyörvény utcai intézmény lakója lett idén januárban. A volt Termál Szövetkezet baromfitelepének nyugdíjas vezetője azt mesélte, hogy agyvérzést kapott, és már lemondtak róla. Laci bácsi viccesen úgy fogalmazott: véletlenül életben maradt. Mint mondta, igazi otthonra lelt, ahol a lábadozása idején a nővérkék gondoskodtak róla. A Nagyörvény utcai intézményről azt állította: aki bekerül oda, az meg is gyógyul, mert nagy a nyugalom, és meghitt a légkör. Annak meg külön örül, hogy a fia, az unokái, a barátok, az egykori munkatársak és ismerősök is gyakran meglátogatják.