Engedmények a hazai termálkertészeknek

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-08-27 | Balázsi Irén

Felülvizsgálta a szaktárca a geotermális energia mezőgazdasági hasznosítására vonatkozó jogszabályokat, és engedményeket ígért az agrárcégeknek. Az érdekképviseleti szervezetek elismerték a tegnapi szentesi találkozón, hogy a kormány rugalmas, de további kedvezményeket szeretnének.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Az Árpád-Agrár Rt.-nél nagy a szerepe a termálenergiának. Fotó: Vidovics Ferenc
Az alföldi emberek létét meghatározó tanácskozásnak nevezte tegnap Csikai Miklós, az Árpád-Agrár Rt. elnök-vezérigazgatója, egyben a Magyar Agrárkamara elnöke azt a konferenciát, amely a termálenergia mezőgazdasági célú hasznosításának szabályaival foglalkozott. Mint arról lapunkban már beszámoltunk, az új jogszabályokat a földhőt felhasználó cégek túlságosan szigorúaknak tartották, s a civil szervezetekkel és a megyei önkormányzattal összefogva ezek megváltoztatásáért lobbiztak.

Állításuk szerint ugyanis a környezetszennyezési és egyéb bírságok, amelyeket a termálvizet hasznosító társaságoknak kellett volna fizetniük, tönkretették volna az agrártermelőket. A szaktárca azonban munkabizottságot hozott létre a jogszabályok felülvizsgálatára, és számos engedményt tartalmazó tervezetet nyújt be ősszel a kormánynak.
Az Árpád-Agrár Rt. – külföldi sajtóhírek szerint – a világon első helyen áll a termálvíz komplex hasznosítását illetően: nem csak az üvegházaknál alkalmazzák. Ám a különböző járulékok és bírságok címén az Árpád az utóbbi években százmillió forintokat fizetett ki, és az összegből egy fillért sem igényelhetett vissza a kutak korszerűsítésére.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium politikai államtitkára, Gombos András úgy vélekedett: az Árpád-Agrár Rt. tényleg sokat tett a termálvíz céltudatos felhasználásáért. Hozzátette: uniós és magyar forrásokkal is támogatják a geotermikus berendezések korszerűsítését. A vonatkozó jogszabály csak az új kutak esetében írja elő a visszasajtolást, míg a régi termálkutaknál az utókezelésnek környezetbarát módon kell megtörténnie. Elismerte ugyanakkor, hogy lesznek olyan kutak az országban, melyek 2013-ig nem tudják majd teljesíteni a jogszabályban rögzített feltételeket. Ezeket be kell zárni – mondta.

Radics Róbert helyettes államtitkár állítása szerint a visszasajtolásra – a híresztelésekkel ellentétben – van jó példa, mert a vásárhelyi rendszer működőképes. A felhasználók érdekeiért sokat hadakozó Szita Gábor, a Magyar Geotermális Egyesület elnöke elismerte: mérföldkőnek számít, hogy a szaktárca bizottságot hozott létre a kompromisszumok keresésére. Ezzel együtt is azt javasolta, hogy azok a cégek, amelyek korszerűsítik a rendszerüket, a bírságnak csak a 3 százalékát legyenek kötelesek megfizetni. Szükségesnek tartja továbbá a visszasajtolási törvény felülvizsgálatát és a bányajáradék eltörlését.