Akik életet mentettek
 A szentesi hídépítő katonák helytálltak a fővárosban

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-08-26 | Blahó Gabriella

Négy ember életét mentette meg öt szentesi katona augusztus 20-án a Dunán. A süllyedő csónakhoz igyekvő mentőhajókba emelték a fuldoklókat, akik között volt egy kislány is. A dandárparancsnok megdicsérte a katonáit, akik kitüntetésre is számíthatnak.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Sebők szakaszvezető, Kiss tizedes, Brezovai szakaszvezető, Debreczeni törzsőrmester és Seress százados. Kitüntetésre számíthatnak Fotó: Bíró Dániel
Egy süllyedő kis fehér csónakra lettek figyelmesek a szentesi katonák a parlament közelében, a Dunán. Augusztus huszadikán éppen befejezték a pontonszigetek építését a háborgó és áradó vizen, amikor Veress József százados rádión kapott üzenetet a budai oldalon arról, hogy a pesti oldalon süllyed egy civil csónak. A Dunán fél- és egyméteres hullámok között közelítették meg mentőhajókkal a vízbe esett embereket. Veress százados egy nőt a karjánál fogva emelt ki a folyóból, katonatársai mentettek ki egy mellényt is viselő kislányt, valamint két férfit. A viszontagságos időjárás mellett a civil hajó elsüllyedését műszaki hiba is okozta, valamint a szakszerűtlen kikötés: a hajó vezetője nem az orr-, hanem a farrésznél próbálta meg a ladikot lehorgonyozni. A pesti oldalról a katonák a budai oldalra vitték a vízből kimentett embereket, hogy orvos vizsgálja meg őket. Mindannyian épségben túlélték a veszélyt, mely másképpen is végződhetett volna.

Kiss Attila tizedest, Sebők István és Brezovai Csaba szakaszvezetőt, Debreczeni László törzsőrmestert, valamint Seress József századost Kovács István dandártábornok szóbeli dicséretben részesítette, a szentesi hídépítő zászlóalj tagjai várhatóan magas rangú kitüntetést is kapnak.

Az életmentés előtt természetesen maradéktalanul és hibátlanul elvégezték a nemzeti ünnepen rájuk hárult feladatot: a másfélszáz szentesi műszaki katona hat pontonszigetet épített a Dunán, melyek a műrepülő bemutatóra emelt felfújható kapuk alapjául szolgáltak. A pontonokat szállító szerelvények a minap visszaérkeztek a szentesi vasútállomásra, a feladat sikeres végrehajtása után várhatóan a következő esztendőben is részt vesznek a hídépítők az államalapítás ünnepén.