Hiányzik a fogászati ügyelet
 Az önkormányzat és az orvosok egyeztetnek Szentesen

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-08-25 | Blahó Gabriella

Hét végén nem találnak fogorvost a szentesiek: a városban nincs ügyelet. A hosszú évek óta létező problémára megoldást keres a kórház, az önkormányzat és a szakma is. A társadalombiztosítás rendkívül alacsony összeggel támogatja az ügyeleti ellátást, egyetlen kézenfekvő megoldás a készenléti szolgálat lehet.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Amikor tombol a fájdalom, nem fél az ember a fogorvosi széktől Fotó: Schmidt Andrea
Szentesi olvasónk, Vighné Sándor Gabriella férje számára szeretett volna fogorvost találni a hét végén, előbb a kórház sürgősségi osztályán, majd a háziorvosi ügyeletnél kopogtattak – hiába. Az asszony azt mondta, férjének azelőtt még soha egyetlen fogát sem kellett kihúzni, váratlanul érte a gyötrő fájdalom, melyet gyorsan kellett volna orvosolni. Azon a napon azt a tanácsot kapták, hogy a telefonkönyvben próbáljanak egy magánorvost keresni, aki talán elvállalja a hétvégi munkát. A pár nem járt sikerrel, Vigh József fájdalomcsillapítókkal élte túl a hétvégét, s hétfő reggel a rendelésen kezdett. „A húzás után aznap délig már nem tudott dolgozni a férjem" – mondta Gabriella. Az asszony úgy véli, a hétvégi fogászati ügyeletet jobban meg kellene szervezni egy ekkora városban.

– A fogászati alapellátás az önkormányzat feladata, egyelőre folynak a tárgyalások arról, hogy a kórház vagy a rendelőintézet területén működtethető-e ez a szolgálat – mondta dr. Borzi Márta, a kórház főigazgatója.

– A rendelőintézet legfelső emeletén látják el a fogorvosok a betegeket, ezért – ha lenne ügyelet – hét végén az egész házat nyitva kellene tartani. Ugyanakkor a törvény szerint az ötvenezer lakos feletti városokban kötelező megszervezni a hétvégi fogászati ügyeletet, s Szentes nem tartozik ebbe a körbe. Ráadásul az egészségbiztosító minimális támogatást ad erre a célra – mondta el lapunknak Agócs Lászlóné, az önkormányzat egészségügyi referense.

Egy fogorvosi rendelő felszerelése legkevesebb hatmillió forintba kerül, s ez az összeg nem tartalmazza az alkalmazott eszközök, gyógyszerek árát, melyeket folyamatosan pótolni kell. A hétvégi fogászati ügyelet csak a város költségén valósulhat meg – fogalmazott Agócs Lászlóné.

A témában érintett felek egy hónapja tárgyaltak a kérdésről, amikor körvonalazódni látszott, hogy talán készenléti ügyeletet mégis lehetne szervezni. Ennek keretében felváltva dolgoznának, illetve elérhetők lennének a fogorvosok. Hogy hol és ki, erről a sürgősségi osztályon, vagy a háziorvosi ügyeleten tájékozódhatna a beteg. Megegyezés még nem született, a szakma képviselői közül sokan még nyári szabadságukat töltik.

Az alapellátásban hat fogorvos dolgozik. Egyikük, dr. Altmayer Ilona elmondta, nyilvánvalóan vállalják meghatározott időben a hétvégi rendelést, amennyiben erre eszközöket, lehetőséget biztosít az önkormányzat. A városban körülbelül tizenöt fogorvos, illetve szájsebész dolgozik a rendelőintézetben és a magánrendelőkben összesen. A magánorvosok egyike azt mondta: tekintettel arra, hogy nincs szerződésben az egészségbiztosítóval, hét végén is nyilvánvalóan térítést kellene kérnie az őt felkereső pácienstől. Hozzátette: a készenléti szolgálat, melyben az orvosok beosztás szerint vállalják az elérhetőséget, megfelelő megoldás lenne.