Még több engedményt várnak a termálkertészek
 A megyei közgyűlés is lobbizott a termelők érdekeiért

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-08-24 | Balázsi Irén

A miniszterelnöktől kérte a termálvíz-felhasználásra vonatkozó jogszabályok megváltoztatását a megyei önkormányzat. Az új rendelet idővel kertészetek, üzemek működését lehetetlenítené el. A megye most engedményeket kilátásba helyező levelet kapott a Miniszterelnöki Kabinetirodából. Az agrártermelők viszont azt várnák, hogy ne kelljen visszasajtoltatniuk a felhasznált vizet.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Az Árpád-Agrár Rt. üvegházait is termálvízzel fűtik Fotó: Vidovics Ferenc
Csongrád megyében mintegy 120 termálkút működik, ezek közül 35 a szentesi térségben. Az alternatív energiát hasznosító gazdálkodókat hátrányosan érintik a jogszabályban rögzített környezetvédelmi előírások, amelyek betartása akár még tönkre is teheti őket. A megyei önkormányzat elnöke, Frank József még tavaly nyáron Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknél kezdeményezte a termálenergia komplex hasznosítása érdekében a vonatkozó törvény megvizsgálását. A felterjesztésre azonban nem érkezett válasz, így idén februárban ismét elküldte az elnök az indítványt, amely eljutott két illetékes szaktárcához is. Ezek szakemberei válaszoltak ugyan, ám a megyei közgyűlés terület- és gazdaságfejlesztési bizottsága, Móra József alelnök tájékoztatása szerint a minisztériumi válaszokat nem tartotta elfogadhatóaknak. Frank József ezért ismét megkereste a miniszterelnököt.

Most arról tájékoztatták a megyei közgyűlés elnökét, hogy a felszíni vizek minőségvédelmének szabályairól szóló rendelet módosítása folyamatban van, és ez a változtatás a földhőt hasznosítók versenyképességének megőrzése érdekében történik. A módosítás lényege az, hogy a
Civil lobbi

A Magyar Geotermális Egyesület, amely szintén lobbizott a jogszabályok megváltoztatásáért, tegnap a Floratom Rt. szegedi telephelyén tartott sajtótájékoztatót. Szita Gábor, a termálvíz felhasználókat is tömörítő szervezet elnöke szerint az új kormányjavaslatokkal még nem teljesen elégedettek: pénteken a környezetvédelmi tárca államtitkárával, Gombos Andrással Szentesen folytatódnak a megbeszélések.  
környezetvédelmi felügyelőségeknek lehetővé teszi a helyi viszonyok figyelembevételét, egyedi határérték megállapítását és haladékot kapnak a termálenergia felhasználói a környezetvédelmi előírások betartására. A büntetésnek is felfogható tetemes összegű díjat 2010-ig kellett volna megfizetniük az alternatív energiát felhasználó társaságoknak, az új tervezet szerint ellenben 2013-ig haladékot kapnak.

Móra József azt mondta: ha módosítják a jogszabályt, akkor a termálvíz felhasználóinál „enyhül a szorítás, és esélyt kapnak a technológiai felzárkózásra".

A szentesi Árpád-Agrár Rt. kertészeti igazgatója, Bakó László lapunk érdeklődésére elmondta, hogy a kormányzat részéről érzékelhető már egyfajta rugalmasság. Véleménye szerint a dél-alföldi területeken – elfogadása esetén – „megfelezné a büntetés összegét". Nem oldódnának meg teljesen a problémák, sok kérdést még tisztázni kellene. Ezek közé tartozik a visszasajtolás, amelyet a Dél-Alföldön nem lehet megvalósítani.

A termálvíz visszatáplálásához új kutat kell fúratni, ez 150 millió forintba is kerülhet. Egy-egy agrárüzemnek azonban nem csak egy termálkútja van, így a költségek halmozódnak. A mezőgazdasági társulások szempontjából az jelentené a megoldást, ha nem kellene visszasajtolniuk a vizet, hanem hűtőtóban gyűjthetnék.