Meghalt az egyik szentesi iker

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-08-24 | Blahó Gabriella

Ikreket várt a szentesi Földi Zsoltné, ám az egyik gyermek a koraszülés után nem sokkal meghalt. Az anya szerint orvosi mulasztás történt, amikor a terhestanácsadóban nem vizsgálták meg. Földi Zsoltné egyébként szülésznői végzettséget is szerzett, panasza nyomán vizsgálat indult a szentesi kórházban.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Jázmin a szegedi klinikán Fotó: Karnok Csaba
Mindössze négy órán át élt Földi Zsoltné egyik gyermeke: az édesanya az orvost tette felelőssé, és lapunkhoz fordult. Mint mondta, terhességének idején sok minden adott okot az aggodalomra, emiatt jóval nagyobb figyelmet érdemelt volna. Életben maradt gyermekét, Jázmint most a szegedi klinika intenzív koraszülött osztályán ápolják.

Az ikerterhesség előtt egy nyolchetes elhalt magzatot műtéttel távolítottak el a testéből, az újabb terhesség idején pedig egy vérömleny alakult ki a méhében. Mikor a várandósság kilencedik hetében járt, akkor derült ki, hogy ikreket vár, s a magzatok életét, valamint az övét is veszélyezteti a kóros jelenség. Az anyát ezért benn tartották a szentesi kórházban, a vérömleny kiürüléséig. Választott orvosának az volt az álláspontja, hogy ebben a terhességben bármi megtörténhet. A két baba méhlepénye később összenőtt, és közel került a méhnyak széléhez. Ez mind bekerült a kiskönyvbe, szerepelt az ultrahangos papíron, a terhestanácsadóban kéthetente vizsgáltatta magát az anya. A koraszülés előtti utolsó
A kórház gyors vizsgálatot indított

A szentesi anya által elmondottakat a kórház főigazgatója elé tártuk. Dr. Borzi Márta elmondta, hogy a szokásos rend szerint a beteg panaszát nyolc-tíz nap alatt vizsgálják meg, és készül róla jelentés. A főigazgatónő lapunknak úgy fogalmazott, tekintettel az ügyre, gyorsított eljárásban tárják fel, mi is történt.  
alkalommal a tanácsadóban helyettesítő fogadta az anyát. Ilona állítja: az orvos tudomására hozta, hogy folyása van. Az anya szerint furcsa volt, hogy az orvos megkérdezte tőle, hogy megvizsgálja-e.

– Kezdtem felállni a vizsgálathoz, s közben azt mondtam: ahogyan gondolja. A következő szavaitól azonban visszahuppantam a székre, mert azt mondta, ő nem ragaszkodik a vizsgálathoz, nem akarja, hogy probléma legyen belőle – idézi fel Ilona.

Az anya úgy véli, menetrendszerű és természetes, hogy a
Ilona abban bízik, hogy a kislánya egészséges lesz Fotó: Karnok Csaba
terhestanácsadóban jelentkezőket megvizsgálják. Tudomására hozta a helyettesítő orvosnak, hogy a választott orvosával csak két hét múlva fog találkozni, ennek ellenére sem vizsgálta meg. Ezután éppen egy héttel születtek meg a gyerekek: Ilona vérzett, és elfolyt a magzatvíz, mentő vitte a szentesi kórházba. Az ügyeletes – ugyanaz az orvos – felvitette őt a szülőszobára, a mentőket pedig elengedte, majd kis idő múlva visszahívta a mentőket, és az anyát a szegedi klinikára szállíttatta.

A koraszülött kisfiú súlyos légzési nehézségekkel küzdött – négy órát élt. A kislányt szeptember 11-éig, a szülés kiírt időpontjáig biztosan nem engedik haza a klinikáról, az anya naponta látogatja. Mindössze egy kilogramm volt, amikor a világra jött. Az anya azt mondja, a fia életét senki nem adhatja vissza, a lánya egészségéért sem tehet most a szentesi kórház. Mégis szeretne választ kapni arra, miért is történhetett mindez. Kártérítési pert nem akar kezdeményezni, úgy véli, a gyermeke halálán nem kereshet az ember. Ilona három diplomája mellé a szülésznői képzettséget is megszerezte, a sors fintorának tartja, hogy mindez éppen vele történt meg.