Negyvenöt kilométeres vezeték Szentesen

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-08-23 | Balázsi Irén

Szeptember közepéig ezer szentesi ingatlant csatlakoztatnak a csatornahálózatra. A mintegy hárommilliárd forintos beruházás 2007 tavaszán fejeződik be, addigra további négyezer ingatlan rákötésének teremtik meg a feltételeit.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A Vásárhelyi úton még nem kell talajterhelési díjat fizetniük a családoknak Fotó: Schmidt Andrea
A szentesi csatornaprogram tavaly nyáron kezdődött a kiséri településrészben és a városközponthoz közeli utcákban. Az előbbinek a kivitelezője a Hídépítő Rt., míg az utóbbi területeken a Szeviép dolgozott. Az építőknek összesen nyolcvan kilométer hosszúságú gerincvezetéket kell majd lefektetniük, és ebből már negyvenöt kilométerrel elkészültek. A beruházás megkezdése előtt a városban ötezer háztartás számított csatornázottnak, a program végéig ugyanennyi ingatlan rákötésére nyílik lehetőség.

Mindkét említett városrészben – mint arról beszámoltunk lapunkban – az idén is folytatódott a kivitelezés, és elkezdődött a felsőpárti területeken is. Ott 2006 áprilisára végeznek a kivitelezéssel. A Kisérben és a városközpontban egyébként szeptember végéig kiépül a teljes hálózat, sőt addigra az utat is helyreállítják. Sáfrán Bálint, az önkormányzat csatornaprogramért felelős megbízottja lapunk érdeklődésére elmondta: a Somogyi Béla utcai szakasz kivitelezéséről most van folyamatban a közbeszerzési eljárás. Az időjárás függvényében késő ősszel vagy kora tavasszal ott is hozzákezdenek a hálózat bővítéséhez. Ezen a részen 2007 májusában fejeződik be a csatornázás. A nagyhegyiek kérésének is eleget tesz az önkormányzat, már készíti a beruházáshoz szükséges dokumentációt. Ha minden a tervek szerint alakul, akkor Nagyhegyen is lefektetik a gerincvezetéket jövőre, esetleg 2007-ben. Sáfrán Bálint elmondása szerint akadtak persze problémák a kivitelezés során, de ezeket igyekeztek orvosolni. Az építők nevében is megköszönte a lakosság türelmét a kellemetlenségekért.

Szeptember közepéig ezer ingatlant csatlakoztatnak a szennyvízvezeték-hálózatra. Kocsis László, a víziközmű-társulat elnöke tájékoztatása szerint a csatornaprogram végére összesen ötezer háztartás rákötésének teremtik meg a feltételeit. A beruházás kezdetéig különben ugyanennyi háztartás volt csatornázott a városban. Lapunk információja szerint vannak olyan házak a település több részén is, ahol a kapun belül van a csonk, ám a családok nem végeztették el a belső szerelési munkákat. A határidőre vonatkozó kérdésünkre azt válaszolta a társulás vezetője, hogy a jogszabály értelmében a közmű elkészülte utáni három hónapon belül rá kell kötni a hálózatra. Ha ezt nem teszi meg az ingatlan tulajdonosa, akkor a határidő lejártát követően már talajterhelési díjat köteles fizetni. A rendelkezések értelmében ennek az összege évente emelkedik.

Sokan kaptak mostanában levelet Kocsis Lászlótól, aki egyebek között arról tájékoztatta a lakosokat, hogy október végéig végeztessék el a csatornahálózatra való rákötést. Mint mondta: praktikus okai is vannak a jogszabályi előírásokon kívül a megjelölt határidő betartásának. A tél elején ugyanis már nem célszerű feltúrni az udvarokat. A hálózathoz a csatlakozást egyébként az is motiválhatja, hogy az első két évben ötvenszázalékos engedményt ad a csatornadíjból a szolgáltató cég.