Komolytalannak tartják a baseballsapkát Szentesen
 Új egyenruhában dolgoznak a tűzoltók is

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-08-18 | Blahó Gabriella

Szürkéről feketére váltottak a szentesi tűzoltók: új egyenruhában dolgoznak néhány napja az országos szakmai versenyek legsikeresebbjei, akiknek nem különösebben tetszik az amerikai típusú baseballsapka. Az uniformis többi része viszont szép hagyományokat, a háború előtti korszakot idézi.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A szentesi legénységnek nem különösebben tetszik a baseballsapka Fotó: Schmidt Andrea
A hazai tűzoltó szakmai szövetség illetékes bizottsága képzelte el, milyen legyen az évezred egyenruhája Magyarországon. A Hötosz erről megállapodást kötött a Belügyminisztériummal, ezután a katasztrófavédelmi főigazgatóság szabályozta a kérdést – egyszóval minden érintett testület hozzájárult a maga véleményével s rendelkezéseivel a látványos változáshoz.

– Az új egyenruha viselését elrendelő belügyminisztériumi rendelet még nem jelent meg, de mi megelőztük – fogalmazott Kajtár István, a szentesi laktanya parancsnoka. A legénység már új ruhában olt, a szürkét feketére váltotta a csapat. A korábbi viselettel kapcsolatos probléma volt, hogy több gyártótól nem sikerült beszerezni hasonló árnyalatú szürkéket, így a szentesiek is „sokszínűen" vonultak riasztásra. A fekete ezzel szemben egyértelmű – a város tűzoltói azért is örülnek ennek a színnek, mert a háború előtti tűzoltó-egyenruhákat idézi. Kivitelében és
A szegedieknek tetszik

Információink szerint a szegedi tűzoltók nem kifogásolják az új gyakorlóruhát. A lapunknak nevük elhallgatásával nyilatkozók elmondták, a műszálas alapanyagú öltözetet – amely különben antisztatikus – már egy éve hordják, de csak a laktanyán belüli foglalkozások alkalmával használják, s ha fáznának, megvédi őket a bélelt dzseki. A baseballsapkát elfogadták, látva, hogy a rendőrségtől kezdve szinte minden területen elterjedt.  
szabásában persze alapvetően eltér attól, mégis valamit visszahoz a nagy tekintélyű régi időkből. A szövet hatvanöt százalékban műszál, vagyis télen hideg, nyáron meleg, ezért nem túl kellemes, érdemes pamutholmit alávenni.

Nem nagyon tetszik viszont a legénységnek a baseballsapka, finoman szólva komolytalannak tartják. A kisfiús viselet szerintük nem igazán illik a hivatáshoz. Vida-Szűcs Sándor törzszászlós és Kálmán Rajmund százados igyekszik minél kevesebbet hordani a sapkát. Bölcskei Molnár Zoltán és Balázs Csaba törzsőrmester társaival együtt mégis felveszi, ha már ez a szabály. A vagány baseballsapkán szerepel az önkormányzati tűzoltóság emblémája, s mint megtudtuk, ruházatukon a város címerét is hordhatják a fiúk – ha messzire mennek oltani, mindenki lássa: szentesiek.

A következő öt évben kell megoldania a csapatnak, hogy az évi ruhapénzből spórolva gyűjtsön az úgynevezett társasági ruhára, melyet fogadásokon és ünnepségeken, vagyis nagyon ritkán kell majd viselni. Addig marad augusztus 20-án is a fekete gyakorlóruha, a tűzoltóparancsnok már ebben képviseli a csapatot a városi rendezvényen.