A gyermeklétszám miatt pedagógusokat kellett elbocsátani
 Negyvenmilliós felújítás a szentesi oktatási intézményekben

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-08-18 | Balázsi Irén

A szentesi önkormányzat csaknem negyvenmillió forintot költ óvodák és iskolák felújítására. Az új tanévben ötven diákkal és négy pedagógussal lesz kevesebb az előző évhez viszonyítva. A gyermeklétszám további csökkenésével előbb-utóbb elkerülhetetlen lesz az intézmények átszervezése.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A Klauzál Gábor Általános Iskola felújítására is jutott pénz Fotó: Schmidt Andrea
Jó néhány oktatási intézményt felújíttat a szentesi önkormányzat a tanévkezdésre. A Klauzál Gábor Általános Iskolában most is dolgoznak a szakiparosok a folyosó és a lépcsőház rendbetételén. A Deák Ferenc Általános Iskola homlokzati részén kicserélik a nyílászárókat. A Köztársaság utcai óvoda homlokzata is megújul, és ugyanott kiépül a villám elhárítására alkalmas rendszer. A középiskolák fenntartója ugyan a megyei önkormányzat, ám a város azokra is áldoz anyagiakat, hiszen a nyáron ott is elvégezteti a halaszthatatlan renoválásokat. Szűcs Lajos alpolgármester tájékoztatása szerint a helyhatóság 30-40 millió forintot költ az oktatási intézmények renoválására a tanévkezdésre. A korszerűsítést szolgálja továbbá az a 12 millió forint, amelyet pályázatokon nyertek az óvodák és iskolák. Ehhez jön még további 14 millió forint, ez az összeg a szentesi intézményeket illeti meg a megyei közoktatási alapból.

A gyermeklétszám csökkenése nem állt meg – fogalmazott az alpolgármester. Az új tanévben mintegy ötven diákkal lesz kevesebb az általános iskolákban az elmúlt évihez viszonyítva. Ezzel függ össze, hogy az igazgatók négy pedagógust kénytelenek elbocsátani. A Petőfi Sándor Általános Iskolából kettő, míg a Deák–Damjanichból és a Kosztából egyet-egyet küldenek el. Van közöttük olyan, akinek lejárt a szerződése, míg másvalaki nyugállományba vonult.

Az óvodákban senkinek sem szűnt meg a munkaviszonya, mert ott is kevesebb ugyan a gyermek, de az iskolai életre való alapos felkészítéshez szükség van minden óvodapedagógusra. Szűcs Lajos elmondása szerint az önkormányzat most nem tervezi intézmények bezárását vagy összevonását. Nem titkolta ellenben, hogy a gyermeklétszám további csökkenése miatt a következő években ez már elkerülhetetlen lesz. Az mindenesetre biztos, hogy a 2006 nyarán esedékes tanévzáróig „védettek" lesznek az oktatási intézmények, vagyis a vonatkozó törvény szerint év közben tilos az átszervezés.

A kistérségi feladatokat is ellátó pedagógiai szakszolgálatnak új helyet alakíttatott ki az önkormányzat a Terney Béla Középiskolai Kollégiumban. Ennek költsége tizenegymillió forint volt. A városi tanévnyitó ünnepséget egyébként augusztus 28-án délután 5 órakor tartják a Koszta József Általános Iskolában, ahová valamennyi intézmény képviselőit várják.