Szentesi siker a Művészetek Völgyében
 Profi színészek mellett játszottak a középiskolások

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-08-12 | Blahó Gabriella

Hat új darab és mindennapi közönségsiker – ez a szentesi drámatagozat szereplésének mérlege az idei kapolcsi fesztiválon. A profi művészek előadásai mellett igazi kuriózumot jelentettek a szentesi fiatalok utcaszínházi produkciói. A fesztivál eseményeit rögzítő Völgyhírmondó című műsor készítésében is részt vettek a szentesi diákok.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A kapolcsi fesztivál visszatérő vendégszereplői a dráma tagozatosok Fotó: DM/DV
Négy éve kap rendszeresen meghívást a szentesi gimnázium dráma tagozata Kapolcsra: a Művészetek Völgyében ezen a nyáron is a fővárosi művészek között szerepeltek a középiskolások, akiknek produkciói újra sikert arattak.

– A város és a gimnázium elismertségét jelzi, hogy főműsoridőben, a kapolcsi művelődési ház termében adhattuk elő a Háromszög gyakorlatokat – mondta Matos Ibolya drámatanár. – A teremben a nézők nem fértek el, s a szentesi nyári színházban debütált darab a Völgyben is sikert aratott. Száz drámais diák és velük nyolc pedagógus utazott a Balaton-felvidékre, összesen hat új darabot rendeztek néhány nap alatt. A tűz meséje, Volt egyszer egy Hollywood, Zűrzavaros éjszaka, Rosinante meséi, József Attila mint tananyag, Mamanőmanci – ezek az előadások mindössze másfél nap alatt készültek el csapatmunkában. Az első napokban ugyanis olyan forróság volt, hogy csak éjfél körül és hajnalban lehetett próbálni, a fesztivál közepén akadt két nap elviselhető nyári idő, aztán kiáztunk a sátorból, míg végül az utolsó két napon szép időben sikerült előadni, amit ott rendeztünk – mondta a tanárnő.

Az utolsó felvonás tehát beteljesülést és Keserű Imre drámatanár szavai szerint eufóriát hozott a gimnazistáknak a Völgyben. A diákok nevelése szempontjából ugyanis abszolút nem mellékes Keserű szerint, hogy a mai magyar színészek jeleseivel egy időben és egy helyen lehetnek jelen a drámaisok. Az elmúlt három évben a fesztiválon tekintélyt szerzett magának a tagozat, így az együttműködés folytatódik. A nagy produkciókat jól kiegészítette a kamaszok utcaszínháza, amely érezhető módon illik a Völgy hangulatába.

A fesztivál egyik megálmodójáról, Galkó Balázsról köztudott József Attila iránti végtelen rajongása, a költő születésének centenáriumán egy „felszentelt" helyen csak neki adóztak a fesztivál résztvevői, ide szóló megrendelést is kapott a drámai, s állt ki a József Attila mint tananyag című darabbal, Hobó előtt és a Parnasszus folyóirat szerzői után.
Vigántpetenden a magtárban működő stúdióban, televíziós szerkesztői munkában összesen hatvan film és média szakos diák vett részt, akik a Völgyhírmondó című műsort készítették. A szentesi Horváth Mihály és a budapesti Szent László Gimnázium diákjai minden fesztiváleseményről tudósítottak, melyet sugárzott az MTV, a Duna Tv, a Balaton Tv és a Civil Tv. A rendezvény idején óriáskivetítőn lehetett követni a riportokat, s weblap is készült.

Maczelka Márk, az elektronikus kiadvány főszerkesztője elmondta: igazi televíziós hierarchiában dolgoztak a tizenévesek, tizennégy stáb késő éjszakáig lelkesen gyűjtötte az anyagot a rendezvények közben. A kapolcsi szereplés a növendékek számára az iskolákban folyó tanítás eredményének egyik nagy mérője. A Völgyben született műveket a drámaisok szeptemberben Szentesen is előadják.