Felújították a szovjet katonai emlékművet
 Visszarakták az ötágú csillagot Szentesen

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-08-11 | Balázsi Irén

Az orosz kormány anyagi hozzájárulásával rendbe hozták a szentesi Kálvária temető bejáratával szemben lévő szovjet emlékművet és sírkertet. Ez alkalomból koszorúzással egybekötött megemlékezést tartottak tegnap.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Szergej Borozdin főkonzul szerint a szovjet katonai emlékmű felújítása a megbékélést jelképezi Fotó: Tésik Attila
Még az 1990-es évek elején eltűnt az ötágú csillag a szentesi Kálvária temetővel szemközt lévő szovjet emlékmű tetejéről. A fasizmus felett aratott győzelem 60. évfordulója tiszteletére az idén májusban visszahelyeztette a bronzból készült jelképet az önkormányzat. Ugyanebből az alkalomból az orosz kormány 3,5 millió forintot költött a szovjet katonai emlékmű és sírkert rendbehozatalára. A felújított kegyeleti helyet adta át tegnap délután – koszorúzással egybekötött megemlékezés keretében – Szergej Borozdin, az oroszországi föderáció budapesti főkonzulja Szirbik Imre polgármesternek.

A diplomata lapunknak azt nyilatkozta, hogy a kormányok közötti megállapodás alapján újíttatták fel az emlékművet és a parkot, ahol szovjet katonai sírok találhatók. Szergej Borozdin reményei szerint a szentesiek a jövőben is gondozzák majd a kegyhelyet, mint teszik azt az orosz települések lakói a magyar katonák sírjával. Hozzátette: a második világháborúban 200 ezer szovjet katona esett el Magyarországon. A szentesi emlékművön 48 név szerepel, továbbá 51 ismeretlen katona is nyugszik a sírokban. Szirbik Imre beszédében kitért arra: főhajtás illeti azokat, akik parancsra, a hazájukat védve estek el Magyarországon.