A szökőkútban pancsolnak
 Hiába dolgoztak a szentesi városszépítő vasutasok

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-08-11 | Blahó Gabriella

Szökőkútban fürdeni tilos a szabályok szerint, Szentesen mégis sokan megteszik ezt a forró nyári napokon. A vasútállomás előtti téren lévő szökőkútban ruhástul mártóztak meg fiatalok, míg a vasutasok szállása közelében kialakított díszkútból már eltűntek az aranyhalak is. A közterület-felügyelő szerint ez közbotrány.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Van, aki csak a lábát mártja bele, mások belegázolnak a vízbe Fotó: Tésik Attila
A szentesi vasútállomás munkatársai több alkalommal riasztották a rendőrséget, mert a vasúti épület előtti Nádai Géza téren a szökőkútban fürdőzőket láttak. Főként dél körül és a kora esti órákban pancsoltak gyerekek a medencében. A kör alakú mesterséges vízben tanyázó teknősbékák és díszhalak túlélték az esetet, azonban a közelben egy másik helyszínen, a vasutasok szállása mellett emelt szökőkútból eltűntek az aranyhalak. Fekete István, a jelenleg hivatalát viselő állomásfőnök és elődje, Mondi Miklós munkája révén épült az utóbbi kút, míg a Nádai Géza tér kivitelét Makra Zoltán, a gépészeti főnökség korábbi vezetője álmodta meg. A vasutasok kezdeményezése nyomán az állomás környéke megszépült, a szabálysértők viszont mindent tönkretesznek. Fekete István szerint civilizálatlan dolog a szökőkútban fürdeni, hiszen nem erre szolgál.
A vasutasok többször hívtak segítséget, ilyenkor a rendőrök megjelentek, és kitessékelték a gyerekeket a vízből. Bejelentés is érkezett a közterület-felügyelethez, de mire a hatóság munkatársai kerékpáron vagy gyalog megközelítették a kutat, a pancsolók többnyire eltűntek. Kóczán István, a felügyelet vezetője kijelentette, hogy köztéri szökőkútban fürdeni közbotrány és szabálysértés, az elkövető akár tízezer forintos bírsággal is sújtható.

Mivel a szentesi esetekben nagyrészt kiskorúak voltak a tettesek, a hatóság munkatársai szüleikhez fordultak személyesen és levélben. A Kossuth téri szökőkútban is megmártóztak néhányan ezen a nyáron – Kóczán István szerint ez akár veszélyes is lehet, hiszen elektromos áram működteti a főtéri látványosságot.