Bűzlik a dinnyehéj a melegben
 Nincs akadálya a gyakoribb kukaürítésnek Szentesen

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-08-10 | Balázsi Irén

Közös konténere van két társasháznak a szentesi Drahos utcában, ahol a lakók a kuka mellé kénytelenek rakni a háztartási hulladékot, amelynek bűze a szomszédos játszótéren is érezhető. A városellátó intézmény illetékese szerint nem lenne büdös a dinnyehéj, ha a családok kérnék, hogy hetente kétszer ürítsék a hulladékgyűjtőt.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A kertvárosi játszótérnél dugig lesz a konténer a hét végéig Fotó: Balázsi Irén
Szentesen a kertvárosi játszótér szomszédságában lévő konténerbe két Drahos utcai társasház lakói rakják a szemetet. Több család véleményét tolmácsolva mondta el lapunknak Keresztes-Nagy Lászlóné, hogy a nyári hónapokban áldatlan állapot uralkodik a játszópark közelében. A hét végére annyira megtelik a kuka a szezonális hulladéknak számító dinnyehéjjal és más limlommal, hogy a lakók már csak a kuka tetejére vagy a földre tudják rakni a szemetet. A kánikulában ráadásul bűzlik a környék a rothadásnak indult gyümölcsmaradványoktól. Szerinte az is baj, hogy nemcsak a két épületből viszik oda a háztartási hulladékot, hanem a város távolabbi részeiről is. A gyerekek pedig hiába teszik a szemétgyűjtőkbe a nejlonzacskót vagy használt zsebkendőt, a szél a konténer mellől a játszótérre fújja a kacatot. Keresztes-Nagyné véleménye szerint a nyári hónapokban hetente nemcsak egy alkalommal kellene elszállítani onnan a hulladékot, hanem kétszer legalább. De az is bonyodalmat okozhat, hogy eleve kicsi a konténer, mert sok lakás van abban a két társasházban.

A helyszínt kedden délelőtt kerestük fel, ekkorra már megtörtént a hét elején szokásos konténerürítés.

Ám addigra már jócskán volt hulladék a kukában, dinnyehéj is persze nem kevés. Mellette a földön ott sorakoztak a nejlonzsákok, teli csempedarabokkal és más törmelékkel. A városellátó intézmény hulladékgazdálkodási csoportvezetője, Kiss Ferenc lapunk érdeklődésére elmondta: az építési anyagot eleve nem öntik a kukáskocsiba, mert tönkreteszi azt. Volt már rá példa, hogy téglák kerültek a szemét közé, de szerencsére észrevették a szolgáltató munkatársai. A szállítás gyakoriságát illetően azt válaszolta a csoportvezető, hogy semmi akadálya a kétszeri ürítésnek hetente májustól szeptemberig, ha azt a lakóközösségek megrendelik a városellátó intézménynél. Sőt számításba jöhet az is, hogy háromszor viszik el a hulladékot kéthetente. Azt is elmondta: ha lakatot tennének a konténerre, és minden családnak lenne kulcsa hozzá, akkor illetéktelenek nem tudnák beletenni a kacatjaikat. A városközpontban egyébként ilyenre már van példa, meg arra is, hogy a nyári hónapokra 4-5 társasház lakói heti két alkalommal kérik a konténer ürítését, amelynek vállalják az anyagi vonzatát.

Kiss Ferenc szerint a Drahos utcai lakók problémáját az is megoldhatná, ha minden lépcsőháznak lenne a mostaninál kisebb, billenő fedelű, gurulós szemétgyűjtője, amelyet zárni lehet. A csoportvezető azt is hozzátette: valamennyi egyedi gondot orvosolnak, ha azt bejelentik a városellátó intézménynél.