Meggyógyulnak a szobrok is
 Festik a homlokzatot a szentesi volt megyeházán

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-08-09 | Balázsi Irén

A tervezett ütemben halad a szentesi volt megyeháza felújítása. Ennek részeként restaurálják a főbejárat felett lévő szobrokat is. Az épület műszaki átadása október közepére várható.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Oláh Szilveszter meggyógyítja a szobrokat Fotó: Vidovics Ferenc
A szentesi önkormányzat több mint 700 millió forintot nyert a volt vármegyeháza rendbehozatalára. Mint arról beszámoltunk lapunkban, a közbeszerzési eljárás lefolytatása után a Délépítő Rt. nyerte el a kivitelezés jogát. A társaság tavaly októberben vette át az építési területet, majd bontási munkákkal kezdődött a beruházás. A főtér egyik meghatározó épületét még 1883-ban emelték neoreneszánsz stílusban, és 1950-ig vármegyeházaként működött. Ez az időszak egyébként Szentes közigazgatási fénykoraként szerepel a helytörténeti forrásokban. Máig őrzi az épület annak emlékét, hogy egykoron megyeszékhely volt. A Kossuth térre néző bejárat felől, a főpárkány felett ott van a vármegye címere, két oldalán pedig a mitológiai alakok, Justicia és Minerva szobrai alkotnak kompozíciót. Ezek a művek is megrongálódtak az idők folyamán, s Oláh Szilveszter fővárosi szobrászművész most azon dolgozik, hogy eredeti szépségükben díszítsék az épületet az alkotások. Lentebb, a nagy ablakok mellett sorakoznak a különböző mesterségeket jelképező nőalakok, amelyek a mezőgazdaságot, a háziipart, a hajózást, a vadászatot, a kereskedelmet és a halászatot jelenítik meg. E gipszből készült figurákat a Koszta József Múzeum restaurátorművésze, Vigh László állítja helyre.

A Délépítő Rt. építésvezetője, Kiss Tibor lapunknak azt is elmondta: a megyeháza utcai frontján a homlokzati munkák egyharmadával végeztek már. Az eredeti állapotnak megfelelően sárga színű lesz az épület, ám annak különböző árnyalatai is megjelennek. Ezekkel harmonizál majd a nyílászárók faszerkezetének színe. Az emeleten már 30-40 százalékban elkészültek a festési munkákkal. De elkezdődött a pince burkolása is, míg az épület udvar felőli részére most készülnek az új ablakok.

Az építésvezető tájékoztatása szerint augusztus végére, esetleg szeptember elejére végeznek az emeleten a parkettázással, valamint a folyosórészek burkolásával. Naponta egyébként 80-90 szakiparos dolgozik a volt megyeházán, a vasárnapot leszámítva a hét minden napján, hogy tartani tudják a szerződésben vállalt határidőt. A levéltárnak, a múzeumnak és a konferenciaközpontnak helyet adó épület teljes felújítása október közepére várható.