Aggódnak a multik miatt
 A rendőrkapitány alkudni is szokott a szentesi piacon

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-08-08 | Balázsi Irén

Ideális körülmények között kínálták portékáikat a termelők a szentesi zöldség-gyümölcs piacon a Rákóczi utcában, ahol jó hangulat volt vasárnap reggel. A termelők tartanak a multik letelepedésétől, de a vásárlók a hazai, jó minőségű árukat kedvelik még akkor is, ha drágábbak a szupermarketek árainál.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A forgatagban ismerősök, barátok üdvözölték és ugratták egymást tegnap reggel a szentesi Rákóczi utcai zöldség-gyümölcs piacon. Az emberek a piacon is önmagukat adják: egyikük kedves, a másik kevésbé. A külső szemlélőben azonban csak a nyüzsgés maradt meg, és az áruktól roskadó standok látványa. Még akkor is, ha hallott olyan véleményt, hogy szegényes a mostani felhozatal.

Minden vasárnap ott van Dinnyés Ilona főorvos a csökkentett zsírtartalmú házi túrójáért, amelyet a törzshelyén szokott beszerezni. Visz még öt liter tejet is, odahaza majd altat belőle. A főorvosnő a meghitt légkört kedveli, a brokkoli elkészítéséhez még receptet is kapott az ismert eladótól. Egyébként ő nem megy a szupermarketekbe, mert ott olyan termékeket is árusítanak, amelyeken még tetten érhető a vegyszerezés. A piacon drágább ugyan a zöldség és a gyümölcs, de szerinte a jó minőséget meg kell fizetni. Kovács Istvánné azt mesélte, hogy közel laknak a piachoz, s rendszeresen látogatja.

Most gyöngyhagymát, répát, zellert és karfiolt keres, egy-egy alkalommal 1000-1500 forintot szokott költeni.

A szentesi rendőrkapitányt, Földvári Nagy Istvánt saját bevallása szerint mindenki ismeri a piacon. Azt mondta, hogy zöldséget vásárol a húslevesbe, mert ő főzi a vasárnapi ebédet. Nyaralni készülnek, és a felesége már csomagol az utazáshoz. A kapitánynak egyébként törzshelyei vannak, különben válogatósnak nevezi magát, még alkudni is szeret.

A Berek nevű városrészben termeli a zöldséget és gyümölcsöt Kotymán Sándorné, akit városszerte „Piacos Katinak" emlegetnek. Nagy a forgalom nála, mégis attól tart, hogy nem éri meg termelni, ha Szentesen is áruházat nyitnak a multik. Így is potom pénzért árulják a portékát, ám ha bejön külföldről az olcsó termék, ők mehetnek segélyért a városházára. Katika egyébként már reggel ötkor kint van a piacon, hogy az állandó kuncsaftjai megtalálják.

A gödöllői agráregyetem negyedéves hallgatója Tihanyi Mónika, aki a nagypapájának segít árulni, azt mondta: most jó piac volt, az ötven kiló uborkából már alig maradt. A pedagógus Vass Imre standjánál szinte mindenféle portéka kapható, egyre-másra érkeztek is hozzá a vásárlók. Mégis közepesnek említette a forgalmat, bár azt elismerte, hogy a szupermarketek közönsége kezd visszatérni. A nyolcvanéves Szabó Lajos ötven esztendeje kínálja portékáit. Nagyhegyen van 400 négyszögöl földje, és egyedül termeli a zöldséget. A feleségének nincs nyugdíja, ezért jól jön a kiegészítés. Az idős férfinak tetszik a korszerűsített piac, egyedül azt szeretné, ha valamilyen kedvezményt kaphatna az asztal bérleti díjából, vagy ha nem kellene alkalmanként még külön 210 forint helypénzt fizetnie.