Túl hamar jött a halál

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-08-02 | Blahó Gabriella

Eltemették Szentesen Sebők Anikót, a C est la Vie nevű lánycsapat egykori énekesét, aki autóbalesete után tíz nappal, különös módon halt meg. A huszonhét éves lány első szólólemezét felénekelte, a siker azonban már nem adatott meg számára.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Életében barátaitól a Kis Csillag nevet kapta Anikó Fotó: Blahó Gabriella
A fővárosi Fehérvári úton ötvennel szaladt bele az autójukba egy másik, Sebők Anikó utasként élte át az eseményeket. A szentesi származású énekesnő barátnőjének, a kocsit vezető Klaudiának semmi baja nem lett, sokáig úgy tűnt, Anikó sem sérült meg. Panaszkodott hátfájásra, mintha megütötte volna az oldalát, de a dolog nem látszott komolynak. Az ütközés után Kis Csillagot – családjától, barátaitól kapta ezt a nevet – megvizsgálták a kórházban, majd mondván, egészséges, hazaengedték.

– Végleges, latinul pontosan meghatározott okát a halálának még nem olvastam – mondja a C'est la Vie nevű lánycsapat egykori énekesének barátja, Kémeri Péter. Úgy tudja, vérrögök keletkeztek a lány tüdejében, mert több ér elpattant benne. A fiatalember, felidézve az utolsó napokban történteket elmondta, hogy Anikó köhögött, de hiába kérlelte, egyszer sem akart orvoshoz menni. A halálát megelőző egy hétben különös módon mindig volt orvos a társaságukban, és senki sem vette észre, hogy komoly a baj. – Mindez arra hasonlít, mint amikor az iskolában hátulról kirántják valaki alól a széket, váratlanul ér – fogalmazott Péter, aki a lány utolsó percéig vele volt. Budapesti otthonukban, amikor már orvost hívott, Kis Csillag szája ellilult, és azt mondta, rosszul van. Péter elmondása szerint a mentősök ötven percig vizsgálgatták.

– Én szorongattam a kis kezét, és nem akarták érteni, mit mondok – meséli. – Amikor még segíthettünk volna rajta, nem merte nekem megmondani, hogy beteg, attól félt, ágyba fektetjük, és nem léphet fel – mondja a fiatalember. – Két évig dolgoztunk azért, hogy a mai világban el lehessen adni valamit, amiben a sikerért nem kell levetkőzni. Ezt a sors másként gondolja megvalósíthatónak, most már tudom – fogalmazza meg keserűségét a fiú. Anikó pályájában ő volt a háttér, aki aláékeli a színpadot, hogy a lány elénekelhesse, amit érez. A szólólemez elkészült, kiadom tűzön-vízen – jelentette ki. – Féltékeny vagyok az égre, Kis Csillagból állócsillag lett, tudom, hogy még találkozunk – mondta.

A lány szülővárosában a kortársak rajongott barátja volt, nem véletlenül nevezték el őt életében Kis Csillagnak. Mindig volt benne valami tündökletes vidámság, némi közvetlen szemtelenség, s egy halom lenyűgöző báj – a gimnáziumban nem talált otthonra.

A drámaisok közé szeretett volna tartozni mindenképpen, az intézmény nem igazán fogadta őt be, de az oda járó diákok voltak a legkedvesebb barátai – mesélt a lányáról édesanyja, Ilona. Kis Csillag énektudását Sík Olga értékelte nagyra, az ifjú hölgy a Cotton Club Singers lánycsapatával énekelt együtt, s tagja volt a C'est la Vie zenekarnak. A budapesti Almási téri szabadidőközpontban koncertszervezés volt a munkája, és diplomát is szerzett az ELTE-n. A szólólemez kiadása előtt ment el. Édesanyja azt mondja, tudja, hogy a sors időnként üzen, de hogy a lánya halálával mit akart mondani, most érthetetlen.

Az egyszülött gyermek szülei úgy fogalmaztak: „Egy biztos, csodálatos huszonhét évet szerzett nekünk..."