Erdei iskola születhet
 Nem vágtak ki minden fát Kajánban

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-07-25 | Balázsi Irén

Értékesíteni akarja a szentesi önkormányzat a kajánújfalui volt iskolaépületet és az egykori állami gazdaság tulajdonában lévő irodahelyiségét. Az utóbbiban működik az óvoda, ám a gyerekeknek nem kell kiköltözniük. Ha kedvező ajánlatot kap a város, még a régóta tervezett erdei iskolát is sikerülhet beindítani.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Az erdő nagy részét már másfél éve kivágták. Fotó: Karnok Csaba
Jó pár éve tervezi a szentesi önkormányzat, hogy erdei iskolát működtet a város külterületén, Kajánújfaluban. A gyermeklétszám csökkenése miatt már vagy tíz éve bezárták ott az oktatási intézményt, s a diákok azóta Szentesen tanulnak. Az óvodásoknak viszont nem kell utazniuk, mert az önkormányzat működtet egy csoportot a volt állami gazdaság irodaépületében. Jó nagy felzúdulást váltott ki azonban a tősgyökeres kajáni családok körében, amikor veszélybe került a semmivel sem pótolható természeti kincsük, az ottani erdő. Mint arról annak idején beszámoltunk, megjelentek az erdészek, és hozzákezdtek a fák kitermeltetéséhez. A szakemberek tarvágásnak emlegették a „növényvilág elleni merényletet", és veszni látszott az erdei iskola régen dédelgetett terve.

Az erdészek szerint azonban már nem lehetett halogatni az öreg fák kiszedését. A választókerület helyhatósági képviselője, Geréné Dunaháti-Vas Márta lapunk érdeklődésére azt mondta: betartotta ígéretét az illetékes erdőgazdaság, mert a kivágott nyárfák helyére azóta újakat ültettek. Az akácos pedig szinte magától újul meg, annyira, hogy ritkítani is kell. A képviselő úgy ítéli meg: most már sikerülhet az erdei iskolát kialakítani. Annál is inkább, mert jelentkezett a fővárosi székhelyű Pendola Kft., amely megvenné az önkormányzattól az általános iskola és az agrárüzem egykori épületét, valamint a kettő közötti földterületet.

Ennek a budapesti társaságnak megtetszett a Körös–Maros Nemzeti Parkkal szomszédos kajáni vidék természeti adottsága, és ott vendégházat szándékozik nyitni. A képviselő szerint akár még munkahelyeket is teremthetnek a falusi családoknak. Nem beszélve arról, hogy a kft. vállalná az erdei iskola kialakítását, és az óvodásokat sem költöztetné ki a házból.

Az önkormányzat oktatási bizottságának elnöke, Oltyán Lajos régóta szorgalmazza a zöldiskola létrehozását. Elmondása szerint a Körös–Maros Nemzeti Park illetékes vezetője is támogatja az ötletet, amely eddig anyagiak hiányában nem valósulhatott meg. A szomszédos Békés megyei településen a cserebökényi pusztákig már kiépült a tanösvény, amelyet összeköthetnének majd a tervezett kajánival. Ha sikerül eladni az ingatlanokat, akkor a vevő bizonyára úgy újítaná fel azokat, hogy télen is használhatók legyenek. Akkor pedig nemcsak nyaranta, hanem a téli hónapokban is működhetne az erdei iskola. Oltyán Lajos szerint a havas kajáni erdő és a cserebökényi puszta szintén vonzó a felnőtteknek és a gyerekeknek egyaránt.


Nyilvánosan értékesítik

A képviselő-testület egyelőre nem szavazta meg a kajáni ingatlanok eladását a budapesti társaságnak. A vagyongazdálkodási csoport vezetője, Szilvássy Árpádné arról tájékoztatta lapunkat, hogy az önkormányzat határozatának megfelelően pályázati felhívást tettek közzé a kajáni ingatlanok vagyonrendelet szerinti nyilvános értékesítésére. A kiírásban szerepel, hogy az új tulajdonos köteles kialakítani az erdei iskolát, és az óvodásoknak is helyet kell adnia. A csoportvezető azt is elmondta: július 18-áig várják a vételi ajánlatokat a kajánújfalui ingatlanokra.