Dolgozna a szegvári főállású anya
 Szanyiné nem kell négyórás napszámosnak

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-07-22 | Blahó Gabriella

A főállású anya gyermekei a törvény szerint csak ebéd utánig maradhatnak az oviban. Szanyi Sándorné szívesen dolgozna ugyan, de négyórás napszámot senki nem ad Szegváron.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Otthon a gyerekekkel. A kicsik csak ebédig maradhatnak az oviban. Fotó: Tésik Attila
A szegvári Szanyi Sándorné szerint példája nem egyedi: a főállású anyák törvény szerint csak délelőtt hagyhatják gyermekeiket alapfokú oktatási intézményben, jelen esetben az óvodában. Ebben a státusban havonta mindössze húszezer forintot kap az államtól, a családi pótlék és az önkormányzati segély összesen kevés jövedelmet jelent. A férje napszámos: a községben akad munka január végétől egészen decemberig, a paprika, a kínai kel és a káposzta a kertészetekben folyamatosan terem. Az anya is szívesen vállalna munkát, amellyel naponta 3500 forint körül lehet keresni, s a család asztalára bővebben jutna betevő. Elkel az élelem egy ötfős közösségben, kiadás akad számos, különösen, hogy a család albérletben él.

Az asszony férjével együtt többször fordult már az önkormányzathoz, hogy bérlakást kapjanak, ezzel a törekvésükkel azonban mindeddig nem jártak sikerrel. Attila nevű fiuk hétéves, az ősszel iskolába megy, Enikő és Erika még a következő évben is óvodás lesz. Az ebédet elkölthetik a többi kisgyerekkel együtt, de azután haza kell menni, mert így szól a rendelkezés – napi négy órában nemigen akad, aki adna napszámot Szegváron, ahol a lakosság jelentős része mezőgazdasági munkából él.