Lenyelték a benzináremelést a szentesi taxisok
 Nem büntetik az utasokat

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-07-20 | Balázsi Irén

A szentesi Ász nevű társaság taxisai nem zúgolódnak, hanem addig várnak, amíg a 300 forintot eléri az üzemanyag literenkénti ára. Akkor azonban kénytelenek lesznek emelni a tarifát. Azt mondják, hogy a szentesi utasok némelyike úgy alkudozik a viteldíjon, mintha a piacon lenne.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Kár a benzinért. Ezzel is takarékoskodnak a taxisok. Fotó: Tésik Attila
Tíz kocsija van a szentesi Ász Taxinak, amelynek állomása a volt Petőfi Szálló előtt van. Az épületen belül egy kisebb helyiségben fogadja a telefonhívásokat Kiss Józsefné. A diszpécser tapasztalata szerint az üzemanyag árától függetlenül érzékelhető bizonyos ciklikusság, már ami az utasforgalmat illeti. A hónap végén alig kérnek kocsit, viszont fizetéskor és a nyugdíjak postázásakor észlelhető némi fellendülés. Esős napokon szintén többen hívnak taxit, a fiatalok pedig egy-egy szombati diszkós éjszaka után. Az egyik ilyen bulis hétvégén például hetven-nyolcvan hívást regisztráltak a diszpécserközpontban.

Semmi jóra nem számítanak a taxisok az üzemanyagok hetente emelkedő ára miatt. Azt mondják fásultan, nincs is értelme beszélni a témáról, mert úgysem változik semmi, legfeljebb magukra haragítják az embereket. A forgalmukon egyelőre még nem látszik, hogy a benzin egyre többe kerül a kutaknál. Kiderül: két évig nem emelték a tarifát, ám az idén tavasszal a költségeik növekedése miatt kénytelenek voltak ötven forinttal növelni. Kilométerenként így százötven forintot kérnek az utasoktól. Zeke János úgy van vele: nem érdemes panaszkodniuk, mert azt mondják majd az emberek, hogy a taxisok megint zúgolódnak.

Tapasztalata szerint hiába emelik hetente a benzin árát, mégis egyre több az autó az utakon. Szentes a taxizás szempontjából számukra azért hátrányos, mert kicsik a távolságok, és az emberek többsége alacsony jövedelmű. Mint kiderül: a legtöbb utas a betegek közül kerül ki, őket a kórházba, a rendelőintézetbe és a pályaudvarokra viszik. A forgalom emelkedését a Körös-toroki napoktól várják a szentesi taxisok: a fiatalok akkor ugyanis összedobják a viteldíjat, és így mennek bulizni Csongrádra.

Sok utas egyébként úgy alkudozik a tarifán, mintha a piacon lenne. Zeke János és Szabó Zoltán példaként hozta fel a kenyeret, amely ha kétszáz forintba kerül, akkor azt nekik is ki kell fizetniük a boltban. Azért előfordul olykor velük, ha egy beteg ember azt mondja nekik, hogy csak 300 forintja van taxira, akkor megsajnálják, és elviszik az orvoshoz. Ám ebből nem szeretnének rendszert, mert nekik is élni kell valamiből. Sokba kerül az autók fenntartása, az utasok okozta rongálások kijavítása, a műszaki vizsgáztatás évente, és egyéb kiadások is vannak. A Taxi Ász alapító tagja, Kiss Csaba azt mondta: nehéz fennmaradniuk a költségeik állandó növekedése miatt, de őszig nem szándékoznak emelni a viteldíjat. Ígérete szerint addig nem változtatnak a tarifán, amíg 300 forint nem lesz az üzemanyag literje. Addig kénytelenek átvállalni a költségeket, más szavakkal azt is mondhatnánk: még jótékonykodnak is az utazókkal.