Leradírozzák az elcsúfított kocsikat
 Megszabadították a firkáktól a szerelvények egy részét

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-07-19 | Nyemcsok Éva

136 négyzetméter Szegeden, 38 pedig Szentesen. Ekkora felületet – vasúti kocsi külsőket és belsőket – kezeltek le az elmúlt hónapban graffitimentesítő szerrel. A felületkezelésre a megyében 400 ezer forintot költött eddig a vasúttársaság.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A szegedi pályaudvaron sem kímélik az önjelölt művészek a kocsikat. Fotó: Karnok Csaba
Túlszárnyalta graffitimentesítési tervét a MÁV Csongrád megyében. A vasúti kocsikat új módszerrel szabadítják meg a firkáktól: kívül és belül olyan vizes alapú, mikroviasz-diszperziós lakkal, illetve fóliával látják el, amelyről könnyebben lemosható a filctollal rajzolt vagy spray-vel felfújt ábra. Az elmúlt hónapban Szegeden dolgoztak legtöbbet: a tervezett 35 négyzetméter helyett 136 négyzetméternyi kocsibelsőt láttak el a védőréteggel. Szentesen a tervezett 13 négyzetméternyi felület majd háromszorosát – 38 négyzetmétert – fóliáztak, illetve lakkoztak le.

A tavalyi évhez hasonlóan a társaság idén is 42 millió forintot költ arra, hogy az úgynevezett graffitimentesítő szerrel vonják be a vasúti kocsik belső és külső részeit. Azért, hogy az utasforgalmat a kocsit tisztítása ne zavarja, a munkát nem az állomásokon, hanem a szervizben végzik. Júniusban az úgynevezett graffitimentesítésre Csongrád megyében 400 ezer forintot költött a vasúttársaság, összesen 174 négyzetméternyi felületet, 20 vasúti kocsit vontak be lakkal és fóliával – tudtuk meg a MÁV Rt. sajtóosztályától.

Országszerte évente összesen 1500 vasúti kocsiban tesznek kárt a firkálók. A társaság azonban nem csak a felületkezeléssel kívánja megóvni a kocsikat a rongálóktól. Együttműködnek a polgárőrséggel, a rendőrséggel, a határőrséggel, továbbá a MÁV saját őrző-védő cége is vigyáz a vonatokra: figyelik az állomásokon flakonokkal, filctollakkal megjelenő önjelölt „művészeket". Sikeres akció zajlott az elmúlt hét végén például Kiskunhalason, a két firkáló közül egyet – a szemfüles vasútmunkásoknak és a gyors rendőri intézkedésnek köszönhetően – le is füleltek.