Szentesi lovagi torna és rock
 Zenemámor, tizennegyedszer a Kurca partján

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-07-18 | Blahó Gabriella

Hatalmas, háromnapos buli helyszíne volt a Kurca partja a hét végén: a hagyománnyá lett koktélpartyn felvonuló zenekarok mellett bemutatkoztak, és szórakoztatták a nagyérdeműt a középkor harcosainak kései utódai.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Országos találkozót tartottak a középkori hagyományőrzők Szentesen – az eseményről az apró fegyverhordozók sem hiányoztak. Fotó: Tésik Attila
A helyi amatőr együtteseknek bemutatkozási lehetőséget, a sztárvendégek zenei fellépésének adott alkalmat először a Kurca-parti koktélpartyra tizennégy évvel ezelőtt. A muzsika létjogosultságát megtartva a partyt minden évben megrendezte a szentesi Murphy Band.

A csapat motorja, Mészáros Gábor zenetanár szerint a buli idén is nagyon jól sikerült, ezt nem csak a tapinthatóan önfeledt hangulat igazolja: ötezer látogatója volt a rendezvénynek. Péntektől vasárnap délutánig az egészen hajnali órákat kivéve mindig szólt valami a színpadon, a közeli füves területeken mindig játszott valaki valamit. A partyn igényes rock szólt ezen a nyáron, a fellépő együttesek között nyilvánvalóan szerepelt Murphy és barátai, hazai nagy slágerekkel és külföldi szerzeményekkel szórakoztatták a közönséget. Szombaton este a M.É.Z. együttes táncházat adott jóval tíz után: a messze földről érkezett csapat megbizonyosodott arról, hogy a szentesiek vevők az ír népzenére.

A Megnem Értett Zenekar közel húsz éve járja az országot, s mindenütt sikert arat. Vasárnap este a szegvári fiúkból összeállt Gömb együttes adott koncertet, Kulbert György és barátai saját szerzeményeiket adták elő. Még ezen a napon a gyerekek számára elmaradhatatlan Pom-pom együttes is fellépett Ernő, a lovag című műsorával. A felvezetés indokolt volt, hiszen a koktélparty keretet adott az országos lovagtalálkozónak: Visegrádról, Debrecenből, Kisújszállásról érkeztek válogatott vértes lovagok a szentesi csatorna partjára.

A Zenthus János hagyományőrző egyesület helyi tagjai büszkék a nevükre. Mint kiderült, feltehetően a középkori lovag nevéből nyerte a város mai nevét. Lovag Sebők Troll János és barátai főként Károly Róbert korát idéző jelenetekkel és díszletekkel vonultak fel, végig a városon. Csak a vakablakokban nem csüngtek kíváncsiskodók a százötven jelmezes fiatal hölgy és lovag láttán. A vacsorát kézzel fogyasztották el szombaton éjjel a táborban, miközben muzsika szólt, és fáklyák világítottak, hastáncosnők hevítették a levegőt. János és barátai élét vett fegyverekkel vívnak, a sok gyakorlás ellenére azért akad sérülés.

Az egyesület vezetőjének például van egy nyílvesszőheg a hátán, egy másik heg csatabárdtól a bajsza közt, a kezén kardtól sérült, a vállán csatabárdtól. A vívásban természetesen nem az ellenfél megsemmisítése a cél, hanem a küzdelem gyönyörűségének átélése – magyarázta. A háromnapos bulin a szentesi kisfiúk közelebbről ismerkedtek a bajvívással, fakarddal. Számukra mától lovagi tábort tart a helyi egyesület.