Csete György ajánlata
 Az építész megbízatást kért szülővárosától

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-07-16 | Balázsi Irén

A szentesi születésű Csete György felkérést vár Szirbik Imre polgármestertől a református nagytemplom környékének rekonstrukciós munkáira. A város vezetője örül az építész ajánlkozásának, ám az egymilliárdos beruházás tervei már évekkel ezelőtt elkészültek a pályázat benyújtásához.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Csete György feladatot szeretne a református nagytemplom környékének korhű helyreállításánál. Fotó: Tésik Attila
A református nagytemplomban nyitotta meg nemrégiben a városból elszármazott Csőregh Éva festőművész kiállítását az ugyancsak szentesi születésű Csete György. A Kossuth-díjas építész akkor értesült arról, hogy az önkormányzat és az egyház közös pályázata egymilliárd forintot nyert a városközpont rekonstrukciójára. Ezt a pénzt a főtéri templom évekkel ezelőtt elkezdett felújításának befejezésére, a vele szemben lévő házban egy idősek otthonának kialakítására, valamint a két épület között húzódó Kiss Bálint utca korhű helyreállítására kapta a város. Az utóbbival kapcsolatban számít feladatra az önkormányzattól Csete György.

Lapunknak úgy fogalmazott, hogy megbízatást kért a Kiss Bálint utca építészeti rendbetételére. Arra hivatkozott: a mártélyi műterme közel van a Kurca-parti településhez, ahol szentesieket is bevenne a csapatába. Az építész nem tudja, hogy „ezeken és a Kossuth-díjon kívül kell-e még valami". Azt is hozzátette, eddig semmilyen munkát nem kapott a várostól. „Most pénz is van, téma is van, építész is van. Mire kellene még várjunk?"

A helyi városszépítő egyesület elnökét, Makra Zoltánt levélben kereste meg Csete. Az elnök szerint a Kiss Bálint utca építészeti rehabilitációjára olyan személyt kellene felkérni, aki szereti Szentest és kiváló építész.

Makra úgy véli, hogy az organikus építészetet korszerű elemekkel ötvöző Csete ilyen szakember. Az egyesület vezetője azt szeretné, ha őt bíznák meg a „projekt levezénylésével". Az elnök azt szándékozik elérni, hogy Csete György „keze nyoma" fennmaradjon a település bármelyik részén.
A református nagytemplom terveit évekkel ezelőtt elkészítette a szentesi Orosz Bálint. A szemközti épület idősek otthonává történő átalakításához szükséges dokumentumokat az egyház felkérésére Hajós Tibor készítette.
Készen van továbbá a Kiss Bálint utca útfelújítási és közműterve. Ezek nélkül ugyanis nem lehet pályázni sem. Szirbik Imre polgármester azt is elmondta: a Kiss Bálint utcával kapcsolatban a pályamunka nem tartalmaz építészeti terveket, vagyis most nem újítják fel az ottani épületeket. Ebben a helyzetben pedig Csete György kérését nem tartja időszerűnek a polgármester, mert a pályázat benyújtását megelőzően már régen elkészíttették az úgynevezett engedélyes terveket. A Kiss Bálint utcában egyébként a mélyépítő kiviteli tervek hiányoznak még, ezek a közművekre és a burkolatra vonatkoznak. De megvan a készítője e dokumentumoknak is, hiszen Halmai László, a képviselő-testület jobboldali frakciójának a vezetője kapott Szirbiktől megbízatást erre még évekkel ezelőtt.