Nem kívánatos vakvezetők a szegvári Castellumban

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-07-14 | Blahó Gabriella

Két vak fiatal, Szénási Júlia és Magyar Dénes szeretett volna családjával egy szegvári étteremben vacsorázni a minap, a tulajdonos azonban nem engedte be a vakvezető kutyákat a vendéglőbe. A megyei tiszti főorvos szerint az esélyegyenlőség sérült Szegváron, az étterem vezetője pedig azt mondja: ilyen eset korábban nem fordult elő, ezért nem tudta pontosan, mitévő legyen.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A szegvári Magyar Dénes és Szénási Júlia nem vacsorázott aznap este. Fotó: Tésik Attila
Szénási András születésnapján úgy döntött, meghívja a családot egy vacsorára Szegváron. Kedden este el is indultak a Castellum étterembe. Ott volt vak lánya, Szénási Júlia, és szintén látássérült párja, Magyar Dénes, meg az ő édesanyja, ám az ajtóban kiderült: a tulajdonos vakvezető kutyával együtt nem engedi be őket. Az apa szerint ez törvénytelen hozzáállás, mely sérti gyermekeik jogait. Mint mondta, Budapesten sem találkozott hasonló jelenséggel, fővárosi születésű lányával összesen egyszer fordult elő eddig ilyesmi. A családfő elmondása szerint az étterem előtt azt javasolták nekik, a kutyákat kössék ki egy félreeső területre, ám ezt nem tartotta elfogadható megoldásnak.

– Ezek a kutyák legalább egymillió forintot érnek – magyarázta. Sérült lányának és barátjának a többi vak emberhez hasonlóan egy minisztériumi rendelet értelmében minden körülmények között joga van segítőjét maga mellett tartani. Szénási András beírt a panaszkönyvbe, mert az esetnek következményét szeretné látni. – A kutyáknak oltási bizonyítványuk van, hámmal vannak felszerelve, rendszerint szájkosarat is viselnek. Közel egy esztendeig tart a kiképzésük, hogy egy embert rájuk lehessen bízni – magyarázta. Mint mondta, ha ő éppen Budapesten van, és a lánya barátjának édesanyja sincs jelen, a fiatalok pedig éhesek, kilátástalan helyzetbe kerülhetnek.

– Az étteremben kialakult vita után már a kerthelyiségben sem vacsoráztunk volna szívesen, elment az étvágyunk – mondta az apa. Szénási Júlia szomorúan vette tudomásul a történteket. Úgy fogalmazott,
Szegváron nagyon szeret élni, a falubeliek mind kedves emberek. Párjával, a helyi születésű Magyar Dénessel boldogan töltik itt napjaikat, a jövőben is szeretnék elérhetőnek tudni a község minden zegzugát.

Deák Andorné, az étterem tulajdonosa korábban nem találkozott még ilyen helyzettel. Lapunknak adott nyilatkozata szerint mérlegelte a leendő és a sérült vendégek egyenlő kiszolgálásának lehetőségét. Látva, hogy a fiatalok szüleikkel együtt érkeztek, javasolta, hogy a kutyákat kössék ki egy olyan helyre, amelyet az étteremből is látni lehet. Mint mondta, más vendégek számára minden bizonnyal kellemetlen lett volna, ha étkezés közben a közelükben lévő kutyák zavarják őket. Az asszony hangsúlyozta: nem küldték el a családot, más megoldást szerettek volna javasolni.
– Ilyen még nem történt Szegváron, nem tudtam, mit tegyek – tette hozzá Deák Andorné.

A megyei tiszti főorvos közlése szerint a látássérültet az őt segítő kutyával együtt kötelező beengedni boltba, étterembe egyaránt – természetesen az üzemi részbe, tehát a konyhába az állat nem teheti be lábát. Kovács Ferenc jogszabályra hivatkozva mondta ezt, s magánvéleménye szerint ebben a kérdésben nincs mérlegelés, az esélyegyenlőség sérült Szegváron.

Sztantics Csaba, a falu jegyzője tegnap délelőtt – várva a panaszkönyvi bejegyzésre – hangsúlyozta, az eset kivizsgálása után hatósági jogkörében intézkedik. Amennyiben törvényi rendelkezést szegett meg az étterem vezetője, úgy felszólítja őt az előírások betartására.


Szegeden vegyes a kép

Az általunk megkérdezett szegedi éttermek közül a Botondba, a John Bull Pubba, a Fesztivál Étterembe vakvezető kutyával is leülhetünk ebédelni. A Blueseum Étterem csak a teraszra engedi be a vakvezető kutyát, az étterembe már nem.