Évente két-háromszáz kerékpárt kötnek el Szentesen
 Az ellopott biciklik harmada előkerül

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-07-14 | Blahó Gabriella

Évente két-háromszáz kerékpárt lopnak el Szentesen, ezeknek egyharmadát találja meg a rendőrség. A tolvajok különösen az iskolai szünidőkben kötik el a bicikliket, az elkövetők legtöbbje valószínűleg fiatalkorú. Ugyanakkor a városházán a talált tárgyak osztályán is őriznek mintegy száz bringát.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Könnyű préda a lezáratlan kétkerekű. Fotó: Blahó Gabriella
A téli, tavaszi és nyári szünidők kezdetén mintegy varázsütésre emelkedik a kerékpárlopások száma a városban – fogalmazott Tyityán László, a szentesi kapitányság bűnügyi osztályának vezetője. A tettesek egy része tehát valószínűleg fiatalkorú. Az elmúlt esztendőben csak százötven, azelőtt két-háromszáz bringát kötöttek el Szentesen a rendőrségi statisztika szerint. A valóban ellopott, de be nem jelentett kerékpárok száma ennél feltehetően több. A nyomozói munka eredményeként a bringáknak valamivel több mint egyharmadát sikerül megtalálni. Nehezíti a rendőrség dolgát, hogy nagyon kevés félreérthetetlen azonosító jel van a járgányokon.

A kerékpár-tulajdonosoknak azt tanácsolja az őrnagy, minden esetben tárolóhoz zárják a bringájukat. A számzárak és a gyenge kivitelű kulcsos zárak csak az olyan tolvajok ellen nyújtanak védelmet, akik nem kifejezetten lopni indulnak. A profi kerékpárelkötők ellen hatékony védelmet egyedül a négy-ötezer forintért vásárolható extraerős zárak jelenthetnek. A Kossuth tér és a Szabadság tér veszélyeztetett terület, ezeken a helyeken különösen érvényes a rendőri intelem. Tyityán László szerint a hétvégi, késő éjszakába nyúló társasági élet résztvevői jobban járnak, ha otthonról sétálva indulnak el, hiszen hazatérés közben könnyen elfelejtik, hogy eredetileg biciklivel indultak, vagy le sem zárják, amikor betérnek egy-egy szórakozóhelyre. Az éjszakában elhagyott kerékpárok szinte kínálják magukat.

Próbaképpen délelőtt tettünk egy negyedórás sétát a szentesi belvárosban: háromszáz méteres körzetben tizenöt lezáratlan kerékpárt láttunk. A lezárt kerékpároknak pedig csak a fele volt a tárolóhoz rögzítve.

Sokszor előfordul, hogy becsületes megtaláló bukkan a gazdátlan járgányra, ezeket a bicikliket a városházán a talált tárgyak osztályán őrzik. Tóth Sándorné, a polgármesteri hivatal munkatársa elmondta, közel száz bringa vár gazdára most éppen. A jogos tulajdonosként jelentkezőktől azonosító iratot kérnek, illetve a raktárba lépés előtt megkérik: jellemezze a kerékpárját. Ha három hónap elteltével sem jelentkezik a bringa eredeti gazdája, a becsületes megtaláló – használatba – megkaphatja azt az önkormányzattól. Ha egy év múltán sem keresi senki, akkor az önkormányzat értékesíti a biciklit.