Leépítés a szentesi nyomdában
 Hamarosan a dolgozók fele marad csak

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-07-13 | Blahó Gabriella

A tizenkét dolgozó egynegyedét elküldték a szentesi nyomdából. Az önkormányzati tulajdonú SZVSZ Kft. gazdasági okokból döntött a létszámleépítés mellett.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Gazdasági nehézségekkel küzdenek a kisvárosi nyomdák, s ez alól nem kivétel a szentesi sem – mondja Döbrőssy Iván, az SZVSZ Kft. vezetője. Az önkormányzati tulajdonú társaság által működtetett nyomdában csak tizenketten dolgoztak a közelmúltban, most három alkalmazottól válik meg a cég. Közülük ketten fényszedők – ezt a tevékenységet vállalkozónak adta ki a társaság.

A közeljövőben két munkatárs nyugdíjba megy, újakat pedig nem vesz fel a cég. Döbrőssy úgy fogalmaz, szerették volna elkerülni a nagyobb létszámleépítést, azonban a fejlesztéshez legkevesebb húszmillió forint kellene. Ezt az összeget pedig nem termeli meg a nyomda – a legkisebb teljesítményű, valóban korszerűnek számító berendezés kerül ennyibe. A változás nyilvánvalóan nem érinti az önkormányzat által kiadott városi hetilapot, az továbbra is itt készül.

Szentesen a Petőfi utcai üzemen kívül még két másik nyomda is elérhető a megrendelők számára, a közelmúltban alakult vállalkozások pedig átrajzolták a piacot. Az önkormányzati nyomdában viszont a gépek között nem egy muzeális értékű, és közben működik. Döbrőssy tervezi, hogy majd kialakítanak itt egy termet múzeum számára.

Az ólombetűs, kézi szedés ismerője, Nagy Sándor nyomdavezető szerint óriási probléma, hogy a konkurensek közül sokan papíráron vállalják a munkát, csak hogy megtartsák vagy megszerezzék a megrendelőket. A számítógép korában az üzleti vállalkozások sok esetben a saját irodájukban elkészítik reklámanyagaikat, ezért feleslegesnek érzik, hogy a nyomdába betérjenek. Kollégája, Kutas Mihály offszetmester szerint az ipar fellendülését hozhatná, ha sokkal több szakképzett munkavállaló lenne. Hozzátette: a számítógéppel bizony nehéz felvenni a versenyt.