Működik a röntgengép
 Nem kell fizetni a fogászati panorámás felvételért

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-07-12 | Balázsi Irén

Nem kell már utazniuk a szentesi kórház illetékességi területéhez tartozó betegeknek, ha panorámás röntgenfelvételt tart szükségesnek a fogorvosuk. A kilencmillió forintért vásárolt gép megkapta a működési engedélyt. A városban most tervezik a fogászati ügyelet bevezetését.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Megkapta a jogosítványt a panorámás röntgen. Fotó: Tésik Attila
Hónapokig várt a beüzemelésre az a fogászati röntgengép, amelyet a szentesi Dr. Bugyi István Kórháznak sikerült beszereznie. Mint arról korábban beszámoltunk lapunkban, Karikó-Tóth Tibor ellenzéki képviselő tette szóvá az önkormányzati testület ülésén, hogy miért nem intézkedtek az illetékesek a panorámás fogröntgen működési engedélyének beszerzése érdekében.

Az egészségügyi intézmény főigazgatója, dr. Borzi Márta a képviselőnek akkor azt válaszolta: nem rajtuk múlt, hogy a szakhatóság még nem hagyta jóvá a kérelmüket a mintegy kilencmillió forintos gép működtetésére. Lapunk megkeresésére azt közölte dr. Nagy Zsuzsanna, a tisztiorvosi szolgálat megyei intézete sugárvédelmi decentrumának a vezetője, hogy a munkatársai a helyszíni bemérés alkalmából hiányosságokat találtak. Azt is elmondta: ha ezeket pótolják, akkor a 30 napos ügyintézési határidő helyett soron kívül, akár egy hét alatt kiadják a röntgengép működési engedélyét.

Tartotta is a szavát Nagy Zsuzsanna, mert azóta már zökkenőmentesen készíti a felvételeket a berendezés. A sürgősségi tömb emeletén fogadják a rászorulókat. Az évtizedek óta a gyermekek fogszabályozásával is foglalkozó főorvos, dr. Kostinek Doris lapunknak azt nyilatkozta: örül, hogy üzemel a panorámás fogröntgen, mert nélkülözhetetlen a szakmájához. Eddig ugyanis gyakran a szegedi klinikára kellett utazniuk a betegeknek a felvételért vagy pedig helyi magánrendelő szolgáltatását voltak kénytelenek igénybe venni. Amióta a szentesi kórházban is működik a panorámás fogászati röntgen, fáradság nélkül mindent elintézhetnek rövid várakozással.

Nem beszélve arról, hogy a felvételért még fizetniük sem kell a rászorulóknak. A kórház főigazgatójának körlevele szerint térítésmentesen vehetik igénybe a röntgengépet a fogszabályozási és más fogászati betegségek kezelésének megkezdése előtt a páciensek. Ugyancsak díjtalanul készítik el a panoráma röntgenfelvételt egyes szájsebészeti beavatkozások, valamint góckeresések esetén. Mindehhez persze szakorvosi beutaló szükséges. Ám hiába van beutalója például egy Békés megyei vagy egy külföldi betegnek, nekik fizetniük kell a felvételért. Ők ugyanis nem tartoznak a szentesi kórház ellátási körzetébe.

Jelenleg is folynak még a tárgyalások az önkormányzat és az egészségügyi intézmény vezetői között a fogászati ügyelet bevezetéséről. Kálmán János fideszes képviselő tolmácsolta nemrégiben a lakosság igényét e szolgáltatás iránt. A polgármesteri hivatal egészségügyi referense, Agócs Lászlóné tájékoztatása szerint a vonatkozó jogszabály alapján a fogászati ügyeletet csak ötvenezer lakosú településeken kötelező működtetni. A mintegy harmincezres lélekszámú Szentesen tehát ez nem tartozik az alapellátás körébe. Ennek ellenére a szájsebészeten tervezik a fogászati ügyelet anyagi és tárgyi feltételeinek megteremtését.