A Kemenesi családban öröklődik a szakma
 Vasutasok ünnepeltek a SZVSE-pályán

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-07-11 | Arany T. János

Nemzedékek hivatása – ez volt a szlogenje az idei vasutasnapnak. A hét végén a szegedi SZVSE pályán rendezett vasutas ünnepen a szentesi Kemenesi családdal beszélgettünk, amelynek több tagja is vasutas.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Mindannyian vasutasok: középen Kemenesi Csaba főmérnök feleségével, szüleik, a kép jobb szélén pedig a főmérnök öccse, György Fotó: Gyenes Kálmán
Az idei vasutasnap szlogenje: nemzedékek hivatása. A szentesi Kemenesi családban valóban generációkon át öröklődött a szakma, a vasút szeretete. Kemenesi Csaba – aki 1981. augusztus 5-e óta dolgozik a MÁV-nál – a szentesi területi műhely főmérnöke, a felesége belső ellenőr. A főmérnök öccse, György mozdonyvezetőként 15 évet húzott le a MÁV-nál, most a GYSEV-nél van – a Győr–Sopron–Ebenfurt vasútvonalon vezeti a mozdonyt. Egyikük pályaválasztása sem volt véletlen. – A szüleim és a feleségem szülei is vasutasok voltak. Édesapám a MÁV-nál kezdett dolgozni, és onnan is ment nyugdíjba. A szüleim a vasútnál ismerkedtek meg egymással. A feleségem édesanyja 13 évig dolgozott a cégnél. Régebben úgy mondták: vasutasnak lenni – nyugdíjas állás. Aki bekerült, annak biztos helye volt és vasutasnak lenni komoly egzisztenciát is jelentett. Nem azt mondom, hogy dőzsöltek, de biztos volt a megélhetés – magyarázta Kemenesi
Ünnepi választék

Igazi fesztiválhangulat volt szombaton a szegedi SZVSE-pályán, ahova a magyar vasút fennállásának 159. évfordulója és az 55. vasutasnap alkalmából hívták meg a vasutasokat . A bejárat közelében a pörköltfőző verseny résztvevői kavargatták főztjüket. Kora délután a borrendek tartottak ismertetőt a nemes nedűről. A gyerekek a kézihajtányt élvezték a legjobban, de akik nem csupán a sínen gördülő járműre voltak kíváncsiak, azok a kiállított motorok, Opelek és Daewook közt nézelődhettek.  
Csaba.

A főmérnök elmondta: azért szereti a munkáját, mert a vasúti járművek mindig az ipari teljesítmény csúcsát jelentették, s karbantartásuk is felkészültséget, szakmai tudást, hátteret igényel. – Sajnálom, hogy jelenleg nincs megbecsülése a szakmának. Ma nem divat vasutasnak lenni. Az elmaradt fejlesztések és átszervezések miatt ez egy csőd szélén táncoló vállalat. A szolgáltatások színvonala a nyolcvanas évek szintjén van. A vasutasoknak nap mint nap meg kell harcolniuk a munkájukért – fogalmazott. Kemenesi Csaba mindezek ellenére nagyon szereti a szakmáját. Mint fogalmazott: aki technikai beállítottságú, az a MÁV-nál kiélheti magát.

Kemenesiék gyermekei közül a 17 éves Adrienn a szegedi Deák Ferenc Gimnázium két tannyelvű osztályának tanulója, Tamás pedig most lesz nyolcadikos. – Beállítottsága alapján úgy látom, hogy a fiamat is érdemes lesz a gépész szakma felé irányítani. A technikai érdeklődése megvan hozzá, hogy később a vasútgépészeti pályára léphessen – mondta a szentesi főmérnök.