Új silót épít az Árpád Rt.
 Elkezdődött az aratás a szentesi földeken

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-07-09 | Blahó Gabriella

Kétszázmillió forintból építtet új gabonasilót az Árpád Agrár Rt., hogy a felhalmozódott gabonát tárolni tudja. Tizenkilencezer tonna tavalyi búzát őriznek, idén kétezer hektáron közepes termésre számít a részvénytársaság. Tegnap kezdődött az aratás a szentesi földeken.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Tizenkilencezer tonna tavalyi búzát rejtenek a raktárak. Idén kétezer hektárról aratnak Fotó: Vidovics Ferenc
A tavasszal lehullott csapadék sok volt, hátrányosan befolyásolta a búza növekedését, ezért közepesen jó termésre számítanak az Árpád Agrár Rt.-nél. Az elmúlt napokban leesett 45 milliméternyi csapadék viharral jött, megdöntötte a gabonát, nehéz lesz az aratás – mondta Kovács György, a cég növénytermesztési igazgatója. Kétszáz hektárról a minap betakarították az őszi káposztarepcét, most következik a búza. A gabonaraktárakban tizenkilencezer tonna tavalyi termést tárolnak, az idei termés elhelyezésére pedig új raktárakat alakítottak ki.

– Már nem használatos, a cél érdekében átalakított állattartó épületek lesznek a gabonatárolók. Kénytelenek voltunk ideiglenes megoldást találni – fogalmazott Kovács György.

Nyolc kombájn, harmincöt különböző betakarítógép dolgozik a földeken összesen hetven emberrel együtt az időjárás függvényében. Két szárítóüzem működik, közülük az egyiket a környék gazdálkodói is felkereshetik a terméssel.

A hatalmas mennyiségű gabona tárolásának megoldása érdekében az Árpád új gabonasilót is építtet a fábiánsebestyéni úton, ez tizenötezer tonna befogadására alkalmas. A hétfőn kezdődő építkezés eredményeképpen három tárolóegység szeptember végére, a következő három pedig október végére készül a megrendelés alapján, melyért 212 millió forintot fizet a cég – a beruházás fedezetének egy része támogatásból származik.

Kovács László, a részvénytársaság kereskedelmi igazgatója szerint a gabonafronton kialakult túlkínálatot talán valamelyest enyhíti, hogy az Ibériai-félszigeten aszály volt, ezért ezen a vidéken lehet számítani némi keresletre, azonban a hazai problémák ezzel nem oldódnak meg teljesen. Az intervenciós tárolás védelmet jelent, de a magyar mezőgazdaság egyensúlyának hiányzik a baromfi- és sertéságazat felvevő piaca. Az itthon termett gabona mennyiségét az itt élők nem fogyasztják el, következésképpen külföldi piacokat volna érdemes találni, de a magyar termelő tengeri összeköttetés híján kevéssé versenyképes.