Nincs tömeg a szentesi tiszai strandon
 A többség a csongrádi Körös-torokba megy

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-07-08 | Blahó Gabriella

Nyitva a szentesi tiszai strand, ám nagyon kevesen választják fürdőzésre ezt a partot. A város önkormányzata évente kétmilliót költ a működtetésre, ebből a pénzből azonban nem jut fejlesztésre. Az úszómester magányosan üldögél a parton.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
László Gábor úszómester. Szerinte jó a víz Fotó: Blahó Gabriella
A víkendházak területeinek bérleti díjából származó bevételt a város önkormányzata a tiszai strandra költi. Ez évente közel kétmillió forint: ebből a pénzből csak a fenntartásra futja, fejlesztésre nem. A part rendezett, ám az elmúlt évtizedekben alig változott valamit az összkép. Igaz, a folyónak ez a szakasza nem álompart, ha alkalmas is a fürdőzésre. Elsősorban az időjárástól függ a vendégek száma – állítja Kiss Ferenc, a városellátó intézmény munkatársa. Hozzáteszi, minden adott a szabadidő kellemes eltöltéséhez, a terület infrastruktúrával ellátott, a környezet szép. Ebben az évben pályázatot írt ki a strand üzemeltetésére az önkormányzat, a feladatot egy új vállalkozás nyerte el, mely egyelőre nem változtatott a lényegen: a folyó, a part, a nyár és a napsütés adott, ezek mellé a legszükségesebb eszközöket azért felvonultatta.

A parti őrség egyszemélyben László Gábor, aki szerint „csodajóhely" a Tisza-part, ahol a fák között vadkempingezni lehet, nem is érti, miért választják olyan sokan a Körös-torkot, amikor az méregdrága. A senki földjén napnyugtáig alig van szúnyog, közvetlenül a folyó mentén jó homokos a part. Ha süt a nap, akár harmincan is sütkéreznek itt, bár feladata nem sok akad az úszómesternek.

Szerinte „királyság" ez a munkahely, és sajnálja, hogy csak két hónapra szól a megbízatása. Mint mondja Gábor, néhány éve hajnali kettőkor még „emberhegyek" voltak a szentesi Tiszán, amikor a barátok összejöttek itt szórakozni. Egy-két finomítás elkélne még a strandon, de a hiányosság, ha lehet annak nevezni, nem komoly. A Tisza huszonhárom-huszonnégy fokos – a parti őrség tapasztalata szerint jó a víz.