Szennyvíz is folyt a szentesi csatornába

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-07-07 | Balázsi Irén

Állami forrást nyert a szentesi önkormányzat a város fő belvízlevezető csatornájának takarítására. A partra kiszedett szemetet folyamatosan szállítják a berki hulladéklerakó telepre.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A kitakarított szakaszon már nincs bűz Fotó: Gyenes Kálmán
Szentes egyik szégyenének számított a Nagyvölgy-csatorna, amely a település belvizének elvezetésére hivatott. Ám ennek a feladatnak már régóta nem tudott megfelelni, mert mindenféle kacatot beledobáltak a környezetükre igénytelen személyek. Sőt még olyanok is laknak a csatorna közvetlen szomszédságában, akik a háztartásukban keletkezett szennyvizet is kivezették a közterületi árokba. Ezért aztán már messziről bűzlött a környék, nem beszélve a csúnya látványról. Az önkormányzat azonban pályázatot nyújtott be a Környezetvédelmi és Vízügyi Célelőirányzat Zöld forrás 2004 című felhívására. A pályamunkát kedvezően bírálták el az ítészek, ezért 2,2 millió forint összköltséggel elkezdődhetett a csatorna kitakarítása. Az összeg kilencven százalékát kapta meg a város támogatásként.

A Nagyvölgy-csatorna egyébként közel hat kilométer hosszúságban szeli át a települést. Ennek több mint a felét már rendbe hozatta az önkormányzat, s a partra kirakott hulladékot pedig folyamatosan szállítják a városellátó intézmény dolgozói a berki településrészben lévő szeméttelepre. Eddig 250 köbméternyi hulladékot szedtek ki a csatornából – mondta lapunk érdeklődésére Kiss Ferenc hulladékgazdálkodási csoportvezető. Volt abban mindenféle kacat, még vécécsésze meg autógumi is előkerült. Egyébiránt olyanok is beleengedték a csatornába a szennyvizet, akiknek már lehetőségük nyílna rácsatlakoztatni ingatlanukat a gerincvezetékre. A Nagyvölgy rendbetétele után különben a közterület-felügyelők könnyen észrevehetik az illegális bekötéseket.

A csoportvezető azt is elmondta, hogy folytatódik a csatorna takarítása a még hiányzó közel három kilométeres szakaszon. Erre már nem nyújt fedezetet a pályázaton nyert összeg, így ennek a költségeit az önkormányzat viseli. A Nagyvölgy-csatorna teljes hosszán – a terveknek megfelelően – a nyáron végeznek a szemét eltávolításával.