Megmenekülhetnek a szentesi oktatók
 Új szakmákat is tanítanak a MÁV tanműhelyében

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-07-07 | Balázsi Irén

„El kell oszlatni a félelmeket a MÁV szentesi tanműhelyének jövőjét illetően" – közölte az rt. kommunikációs igazgatóságának munkatársa. Nem zárják be a szakképzési bázist, hanem piaci alapon kívánják működtetni.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Hónapok óta folyik a találgatás, mit tervez a MÁV Rt. a szentesi tanműhelyével. Mint arról korábban beszámoltunk lapunkban, elterjedt a városban olyan hír is, miszerint felszámolják az európai színvonalú szakképzési központot. Ezt igazolni látszott, hogy előzetes felmondólevelet kaptak a szakoktatók, és csoportos létszámcsökkentést is bejelentett a munkáltató az illetékes munkaügyi központban. Az egyik országos napilapban pedig megjelent egy felhívás, miszerint az állami cég bérbe kívánja adni – több létesítménye mellett – a szentesi tanműhelyét is. A pályázattal kapcsolatban akkor érdeklődtünk az illetékesnél, aki érdemi válasszal nem szolgálhatott.

A MÁV Rt. kommunikációs igazgatóságára írásban eljuttatott kérdéseinkre most azt a tájékoztatást kaptuk: a szentesi tanműhelyben folyó európai színvonalú oktatási tevékenység a jövőben is folytatódhat, változatlan színvonalon. A részvénytársaság „gazdaságossági és hatékonyságnövelési céllal" a létesítmény működtetését, az ott folyó oktatási tevékenységet piaci alapokra kívánja helyezni. Ennek érdekében a feladat ellátására – szigorú elvárásokkal, a tanműhely eddigi szolgáltatásai megtartásának előírásaival – pályázatot írt ki olyan akkreditált, a felnőtt képzésben már tapasztalatot szerzett oktatási vállalkozások részére, amelyek ezt a munkát a MÁV Rt. által elvárt magas színvonalon tudják ellátni.

Mindebből az következik, hogy nem zárják be a szentesi tanműhelyt, hanem bérbe adják. Lapunk kérdésére, miszerint mi lesz a jól képzett szakoktatókkal, azt a választ kaptuk: elképzelhető, hogy lesznek közöttük olyanok, akiket a tanműhely bérlője foglalkoztatni kíván a jövőben. Azt is hozzátette: el kell oszlatni a félelmeket, mert nem minőségromlás várható, hanem a szolgáltatások körének a bővítése. A pályáztatás eredményeként ugyanis a szentesi létesítményben a régi szakmák mellett újabbak elsajátítására is lehetőség nyílik. A tanműhely működtetésére érkező pályázatokat egyébként július 21-én bírálják el.