A tudás hatalma
 G. Szabó Lenke: Az én Nagy Könyvem

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-07-06 |

Lapunk is elindította a Somogyi-könyvtár segítségével a maga Nagy Könyv-játékát: az izgalmasnak ígérkező szellemi kalandtúrában ismert Csongrád megyei közéleti személyiségek, tudósok, művészek, üzletemberek, sportolók és újságírók vallanak legkedvesebb könyvükről. G. Szabó Lenke, a szentesi Városi Könyvtár Kht. ügyvezető igazgatója Umberto Eco A rózsa neve című regényéről beszél.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
„Könyvek között élek és dolgozom, s nagyon nehéz a választás, hiszen sok minden befolyásolja, hogy mikor melyik mű áll hozzám közelebb. Miért esett a választásom Umberto Eco A rózsa neve című könyvére? Azért, mert érdekes, szórakoztató alkotás, egy klasszikus detektívregény, amely egy történelemkönyv hitelességével nyújt bepillantást a középkor világába, annak társadalmi, politikai, vallási harcaiba, s nem utolsósorban egy misztikus történet egy különleges könyvtárról, a könyv és a tudás hatalmáról.

A regény egy észak-itáliai apátságban játszódik a XIV. században. Ide érkezik meg fiatal kísérőjével Baskerville-i Vilmos ferences szerzetes, hogy előkészítse az egymással szemben álló felek, a pápai és a ferences küldöttség találkozóját. Ám a kolostor nyugalmát rejtélyes gyilkosságok zavarják meg, amelyek felderítését a nagy tudású és kiváló nyomozói képességekkel megáldott szerzetes vállalja magára. Hamar rájön, hogy a titkot a kolostor féltve őrzött könyvtára rejti, s miközben egyre közelebb jutunk a megoldáshoz, bepillantást nyerhetünk a középkor titokzatos világába. Megismerhetjük a szerzetesi életet, az inkvizíció hatalmát, a szenvedélyt és a félelmet, s szinte érezzük a sötét és misztikus középkor hangulatát. Szerintem lebilincselő regény, érdemes kézbe venni."