Barbara szőnyege a Nemzeti Galériában
 Gyöngyöt fűznek, szőnek, dísztárgyaket készítenek

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-07-06 | Balázsi Irén

Főállású édesanya a szentesi Ballér Barbara, aki a három gyermek nevelése közben jó néhány oklevelet begyűjtött. Csak pár éve kezdte tanulni a gyapjúszövést, ám máris minden szőnyege zsűrizett darab. Ősztől tanítani szeretne a dzsúdóedzőként is dolgozó fiatal asszony.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Van utánpótlás. Ballér Barbara kislánya, Vivien is kedveli a gyapjúszövést Fotó: Tésik Attila
Azt mondja az ismert szentesi sportember, Kalydy Zoltán felesége, hogy már gyerekkorában is érdekelte a szövés-fonás. Ballér Barbara azonban csak 2001-ben kezdte elsajátítani a békéscsabai kézműves szakiskolában a gyapjúszövés fortélyait. A három gyermekük – a 14 éves Gábor, a 10 esztendős Patrícia és a nála 4 évvel fiatalabb Vivien – nevelése közben sok oklevelet begyűjtött Barbara. A Testnevelési Egyetemen dzsúdóedzői képesítést szerzett, a tanítványai Hollandiában és Ausztriában is megállták helyüket a rangos versenyeken. A nevelőtanári diplomáját viszont e tanév végén kapta meg a szegedi főiskolán. Van neki boltvezetői és számítógépkezelői oklevele is, mert úgy gondolja: a mai világban nem elegendő egy lábon állni. Most még hivatalosan főállású édesanya Barbara, ám ősztől mindenképpen szeretne elhelyezkedni. Reményei szerint az egyik művészeti iskolában juthat feladathoz: a szövés és fonás fortélyaival szívesen megismertetné a növendékeket. Jó eredményt érne el, az biztos, mert a család legfiatalabb tagja, Vivien is szép munkát készít a kis szövőkereten.

Régen az asszonyok szövőszéken dolgoztak, ám az nagy helyet foglalt el. Előnyeként említette viszont Barbara, hogy azon akár ötven méter hosszú szőttes is készülhetett. A társasházi lakásokban a szövőkeret fér el: ezen fél méter széles, mintegy két méter hosszú mesterremeket képes szőni a fiatal asszony. Gyapjúszőttesein csupa „tiszta forrás" fedezhető fel, a népi motívumok önmagukért szólnak. A most készülő takaróhoz vastagabb anyagot használ Barbara, aki azt mondta: ez haladós, mert egy óra alatt akár három-négy centi is megvan. Ha pedig vékonyabb a gyapjúfonal, akkor egy centiméter elkészítéséhez ötven perc is kell. Eddig nem sok munkát adott ki a kezéből, ám az mind zsűrizett darab.

A szülők büszkék lehetnek a gyermekeikre, akik nemcsak jól tanulnak és sportolnak, hanem a népművészet iránt is érdeklődnek. Gyöngyöt fűznek, szőnek, különböző dísztárgyakat is készítenek. Azt mesélte róluk az anyukájuk, hogy a kis munkáikat kiviszik a piacra, és addig nem tágítanak, amíg vevőre nem lelnek a portékáik. A Kalydy gyerekek mindenesetre megdolgoznak a zsebpénzükért, a leleményességük pedig követésre méltó.