|
Nagy Zoltán is maga méri
a fagylaltját
Triciklivel járja a fagylaltos a szentesi
utcákat
|
|
|
Ajánlja a cikket?   |
|
| 2005-07-02 |
|
| |
 |
 A
szentesi Nagy Zoltán saját készítésű édességet árul a tricikliből, a
fagyi miatt nagyon korán kel az egész család. A gyerekek rajonganak
a csengős fagylaltoskocsiért, amelynek rendszáma a Keménykalap és
krumpliorr című filmet idézi.
 |
|
 |
 |
Bagaméri után szabadon árul Nagy Zoltán
Fotó: Blahó Gabriella | Nagy Zoltán
cukrászmester a régi idők bevált receptjeire esküszik, saját
készítésű fagylaltot árul. A család minden tagja reggel nagyon korán
kel, előbb megfőzik, majd hűtik a fagyit, ezután a családfő kocsira
pattan, és nekivág a szentesi utcáknak. Főhadiszállása a kórház
környéke, ahol mandulaműtét után enyhül a gyermeki fájdalom, és
derül a kedv a kocsiban rejlő fagyinak köszönhetően.
A
cukrász egyszerre hatféle édességet rejt a hűtőben, a klasszikus
összeállítás – vanília, csoki, puncs – mellett jut hely a
bodzavirágnak, karamellának és epernek, de előfordul a citrom is. A
nyári hónapokban a cukrászdát elhagyva az utcákon árul a mester, aki
azt mondja: a jégkrém komoly konkurenciát jelent. Hozzáteszi, hogy
az előre gyártott nagyüzemi termékeknek nincs olyan romantikája,
mint a cukrászdai fagyinak, ráadásul a tricikli, amerre jár,
csenget. A járgányra erősített ugyanis egy csengőt, melyet az
ezernyolcszázas években készített valaki. Ő már egy kajánújfalui
juhásztól kapta ajándékba, kifejezetten azért, hogy a kocsiján
csengessen vele.
Nagy Zoltán tapasztalatai alapján elmondta,
hogy a gyerekek a kocsi láttán rendszerint azonnal szólnak a
szüleiknek, hogy fagylaltot kérnek. De csak a nagyobbak, a felnőtt
korosztály képviselői értik, miért is került a triciklire a Bagaméri
13-as rendszám, a Keménykalap és krumpliorr című örökbecsű magyar
filmre utaló jelzés. A 13-as szám kíséri a Nagy család életét: eddig
minden dolguk szerencsésen alakult. Ebédidőtől napnyugtáig
véletlenül itt-ott fellelhető a fagylaltoskocsi, a cukrász munkáját
lánya, Johanna segíti. Az ifjú hölgy kora délután rendszerint ebédet
hoz az édesapjának, és átnyújtja a pult másik oldalára a kért
mennyiségben az egymásra emelgetett gombócokat. A szentesi Nagy
családban hagyománya van a mesterségnek, Zoltán édesanyja ebben az
iparban alapozta meg a jövőt. A megélhetést biztosítja a cukrászat
Nagyéknak, Zoltán pedig nem csak a fagylalt elkészítésével vállal
nagy feladatot: a megrakott tricikli kétszáz kilogrammot nyom, s ő
ezzel teker nap mint nap.
|
 |
|
|
 |
| |