Órákat hozott a szentesi nagytemplomba
 Csőregh Évát meghatotta a hely szelleme

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-07-02 | Balázsi Irén

Megnyílt az első olyan időszaki kiállítás a szentesi nagytemplom galériájában, amely a városhoz kötődő alkotó képeit sorakoztatja fel. Csőregh Éva festőművész munkáit régi barátja, Csete György építész méltatta.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Csőregh Évát régi barátság fűzi Csete Györgyhöz Fotó: Vidovics Ferenc
A szentesi születésű Kossuth-díjas építészt, Csete Györgyöt azért kérte fel az ugyancsak a városból elszármazott Csőregh Éva festőművész a Világ napórái című kiállításának megnyitására, mert régi barátság fűzi őket egymáshoz. Az építész a debreceni kollégiumba járt annak idején, és nemrégiben ott épült az ő tervei alapján egy templom. A szentesi tárlat megnyitóján azon morfondírozott, hogy a nándorfehérvári győzelem tiszteletére miért csak a katolikus templomokban harangoznak délben.

Csete azt mondta: ő beszél majd Bölcskei Gusztáv püspökkel, akinek azt javasolja: jövőre, az 1956-os októberi forradalom és szabadságharc ötvenedik évfordulója alkalmából hadd kongjanak a harangok a református templomokban. Csőregh Évát mindenesetre irigyli Csete, mert miközben a világ jó pár városában napórákat festett, együtt lehetett a Napistennel.

A Képzőművészeti Főiskola tudományos főmunkatársaként tanította a fiatalokat az ipar- és képzőművész Csőregh Éva, aki máig tartja a kapcsolatot a Szentesen élő rokonaival.

Szülővárosáról csupa szép emléket őriz. A református elemi népiskolába járt, aztán a Horváth Mihály Gimnáziumba, amelynek rajztanárát, Terney Bélát a mesterének tekinti Csőregh Éva.

A legmerészebb álmaiban sem gondolta volna, hogy egyszer majd a református nagytemplomban nyílik kiállítása. A hely szelleme azért is jelent sokat Csőregh Éva számára, mert ott keresztelték, később elemistaként ott tette le a nyilvános vizsgát. „Itt álltunk az Úr asztala körül, és izgultunk, hogy mit kérdeznek, vajon tudunk-e rá felelni" – emlékezett. Aztán jött a konfirmáció, majd az esküvője. „És akkor most itt van a kiállításom. Ez óriási" – mondta.