Most az ellenzék diktált
 Nem volt elég kormánypárti voks a hitelfölvételhez

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-07-01 | Bakos András

Egyelőre nem mehetnek nyaralni a megyei képviselők: tizenöt napon belül újabb rendkívüli közgyűlést kell összehívni, hogy a megye elkerülje a pénzügyi nehézségeket. Nem voltak elegen a tegnapi ülésen a kormánypárti képviselők ahhoz, hogy megszavazzák a fizetőképesség megőrzését szolgáló javaslatot. Az ellenzékiek pedig azt mondták: nem szabad ilyen nagy – több mint 800 milliós – hitelt fölvenni.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Ebédszünet a csata után. A makói Martonosi György szembenéz a kamerával Fotó: Schmidt Andrea
Negyvenkét előterjesztés várta a megyei képviselőket a nyári szünet előtti utolsó ülésen, de végül mégis egyetlen téma miatt tartott hosszú ideig a munka. Az ülés elején kiderült: több, a kormányoldalt támogató képviselő is külföldön van, miközben az ellenzék majdnem teljes létszámban megjelent: még a ritkán látható Bartha László is eljött egy rövid időre. Amikor a költségvetés módosítását tárgyalták, az ellenzék a rendelet ellen szavazott, mivel szerepelt benne, hogy a költségvetési hiányt 469 milliós fejlesztési célú, valamint 417 millió működési hitellel pótolnák. Ez zavart okozott: nem volt elég támogató voks. A kényszerszünetben az MSZP–SZDSZ frakció politikusai azt bizonygatták, az ellenzék veszélybe sodorja az intézményeket, és több pályázat beadásának lehetőségét is meghiúsítja. Frank József elnök rámutatott: eddig épp a fideszesek kérdezgették, miért nem vesz már föl hitelt a megye.

Baláspiri Csaba elmondta, szerintük nem kellene saját erőből, ráadásul hitel fölvételével felújítani a deszki kórház külső épületét, inkább meg kellene várni, hogy az MSZP–SZDSZ kormány végre támogatást adjon a munkára. Ezzel kapcsolatban Simicz József deszki polgármester lapunknak elmondta: márpedig a deszki beruházás nem fog megállni. A szünet után Nógrádi Zoltán hangsúlyozta, ilyen mértékű hitel fölvételét nem szavazzák meg, ennyire nem szabad eladósodni.

Frank megint szünetet rendelt el, hogy tárgyalhasson a két oldal, az ellenzéki képviselők azonban ülve maradtak. Végül az elnök úgy folytatta az ülést, hogy a rendeletmódosítással összefüggő egyedi előterjesztéseket egyenként sorra vette. Az ellenzék kérésére Siket Judit főjegyző és a pénzügyes szakemberek kiszámolták, minek milyen anyagi vonzata van. Végül elfogadták a makói Erdei-kollégium és konyha átvételét, sikerült különválasztani a pusztamérgesi középiskolát az ásotthalmi Bedő Albert szakközépiskolától, létrehozták az ifjúságvédelmi közalapítványt, és zöld utat kapott többek között a makói kórház négyszázmilliós pályázata is, amely az energiafelhasználás ésszerűsítését szolgálja.

Ebéd után 21 igen szavazattal – határozott ellenzéki nem mellett – megkapta a minősített többséget a rendelet is, amiben a hitel szerepel. Ezután azonban nem a fizetőképesség megőrzését szolgáló intézkedésekről tárgyaltak a képviselők, hanem, mivel megérkezett Becsey Zsolt és Tabajdi Csaba, a két uniós képviselő, az ő beszámolójuk következett.

Amikor az elnök visszatért a működőképesség megőrzésére, már megint nem volt meg a minősített többség: csupán 18 támogató szavazat volt a hitel konkrét fölvételéről, illetve az épületek eladásáról szóló javaslat mellett. Az ülés után lapunk kérdésére Frank József elmondta: emiatt két héten belül rendkívüli ülést kell összehívni. Várható, hogy akkor már meglesz a kormánypárti többség.

Kitüntetésekről, igazgatókról döntöttek

Ilia Mihály irodalomtörténész, Nagy Albert, a Szeged Táncegyüttes vezetője és Wladiszavlyev András, a Csongrád Megyei Munkaügyi Központ vezetője, illetve Jochen Glaeser, a németországi Feketeerdő Járás elnöke kapja idén a megyei önkormányzat egyéni alkotói díját. A közösségi díjat az algyői Móra Ferenc Népszínháznak ítélte oda a megyei közgyűlés.

Elhangzott, hogy Hajdu Gábor, a makói Galamb József szakképző iskola igazgatója, a közeli nyugdíjkorhatár miatt nem adja be újból a pályázatát. Ugyanígy döntött Dongó László, a szentesi Zsoldos Ferenc középiskola vezetője is. A közgyűlés mindkettőjüknek címzetes igazgatói címet adományozott. A csongrádi Batsányi János Gimnáziumnak továbbra is Fábián György, a szentesi Boros Sámuel szakközépiskolának Pádár Zoltánné, a makói József Attila Gimnáziumnak Rója István az igazgatója. A Zsoldos szakközépiskolát Bugyáné Bakó Veronika vezeti tovább a közgyűlés döntése nyomán.

Izgalmas volt a szentesi Horváth Mihály Gimnázium igazgatói posztjára pályázó Markovics György beszéde: a pedagógus többek között elmondta, bevezetné a japán és a kínai nyelv oktatását, a távol-keleti küzdősportokat. Szentesnek akár szenior szumócsapata is lehetne – mondta, majd megsimította Szirbik Imre és Móra József vállát. A lobbi nem hatott: a közgyűlés mégis Bácskainé Fazekas Mártát, az intézmény eddigi vezetőjét erősítette meg pozíciójában.