Összefogást sürgetett a professzor
 Szentesen járt a nemzeti konzultációs busz

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-06-30 | Balázsi Irén

Sok szentesi polgár osztotta meg a véleményét tegnap a nemzeti konzultációs testület tagjával, Náray-Szabó Gábor egyetemi tanárral, aki úgy vélte: nincs abban semmi kivetendő, ha együtt söröznek a bal- és jobboldalhoz kötődő emberek.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Sokat várnak a kérdőív kitöltésétől a szentesiek Fotó: Gyenes Kálmán
A Nemzeti Konzultációs Központ autóbuszának megérkezéséig sokan töltögették tegnap a szentesi főposta melletti téren a Most öné a szó! című kérdőíveket. Erdőhegyi István, a volt Termál Tsz nyugdíjas tagja azért hozta vissza az otthon megválaszolt ívet, mert azt szeretné, ha biztonságosabban lehetne élni. Az a baj szerinte, hogy „megosztott a nép, az egymással való civakodásnak nem sok értelme van". Erdőhegyi István csalódott az európai uniós tagságunkban is, mert fizetnünk kell a közös kasszába, amelyből – véleménye szerint – nem kapunk semmit.

A huszonnégy éves Bujdosó Tamás jónak tartja a konzultációt, mert így azt érezheti, hogy számít az ő szava is. Az egyetemista fiatalember elgondolkodott azon, mit hozott a rendszerváltozás az emberek életében. Arra a következtetésre jutott, hogy jó ez a szabadság, de nem minden úgy alakult, ahogyan kellett volna. Azt szeretné, ha annyi fizetést kapnának a dolgozók a munkahelyükön, hogy abból tisztességesen meg tudjanak élni. Az ötvenévesek megbecsülését tartja fontosnak Bónus Józsefné, aki szintén részt vett a rendezvényen.

A Fidesz országgyűlési képviselője, Farkas Sándor mutatta be a Nemzeti Konzultációs Tanács tagját, Náray-Szabó Gábor egyetemi tanárt, a Professzorok Batthyány Körének elnökét. Szerinte optimizmussal töltheti el a szentesieket, hogy felújítják a volt megyeházát, ahol vagy tíz éve járt egy kiállítás megnyitóján. A professzor bajnak nevezte, hogy ellentét van az emberek között. Meg kellene pedig egyezniük – politikai hovatartozástól függetlenül –, mert egy nemzethez tartoznak valamennyien. Náray-Szabó Gábornak az a véleménye, hogy ha civakodunk, akkor az EU-ban „vesztésre vagyunk ítélve". Az egyes településeken pedig akadnak közös pontok, amelyekben megegyezhetnek a közélet szereplői. A professzor szerint még sörözni is lehet egy asztal mellett a bal- és a jobboldal képviselőinek.