Mindszent Szegvárral és Szentessel társul
 Félmilliárd kellene a Kurca egész hosszára

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-06-29 | Blahó Gabriella

A Kurca negyven kilométer hosszú szakaszának megtisztítása érdekében társul három önkormányzat. Azt tervezik, a csatorna teljes hossza megújul, ez jót tesz az élővilágnak, és a térség turizmusának is használ. Mindszent, bár a vásárhelyi kistérséghez tartozik, a közös ügy sikere érdekében csatlakozott Szegvárhoz és Szenteshez.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A vízszalag teljes rehabilitációja a cél Fotó: Blahó Gabriella
A folyamat már elkezdődött a szentesi szakasz rekonstrukciójával, azonban a csatorna nem csak a várost érinti: Szegvár és Mindszent is érdekelt a teljes rehabilitációban. A program tehát a Szentestől északra a Körösig eső, és a várostól délre egészen a Tiszáig terjedő területre vonatkozik – fogalmazta meg Korom Pál, a szentesi polgármesteri hivatal műszaki osztályának munkatársa. Utoljára százhúsz esztendővel ezelőtt végeztek vízügyi szakemberek jelentős munkát a teljes Kurcán, az azóta eltelt időben lezajlott változások indokolják az erős beavatkozást: a mederből végig ki kell kotorni az iszapot. Az Árpád Kistérségfejlesztő Egyesület pályázaton nyert támogatást a munka megtervezésére, négymillió forintból el is készültek a tervek, a megvalósítás lehet a következő lépés. A három önkormányzat ezért hoz létre kifejezetten erre a célra társulást: a csatorna áthalad a közigazgatási határokon.

– Mindszent papíron nem tagja a szentesi kistérségnek, ilyen célok érdekében azonban érdemes összefogni – mondta Zsótér István, a város polgármestere. A rekonstrukció költsége hatalmas, legalább félmilliárd forintba kerül a negyven kilométernyi szakasz kotrása, a társuló önkormányzatok pályázható alapra várnak.

Mindszent számára elsősorban a turizmus szempontjából jelenthet előrelépést a környezet rehabilitációja, hiszen nagyon népszerű a sporthorgászok körében a csatorna, mely a város félreeső halászcsárdájának közelében torkollik a Tiszába. Szentes kezdeményezését a témában ezért nagyra értékeli a Vásárhelyhez közelebb eső város első embere.

Szegvár polgármestere, Szenczi Sándorné a három képviselő-testület egyetértésével létrejövő szövetségről, mint a probléma megoldásának lényeges eszközéről szólt. Hozzátette: a Kurca élővé tételének alapfeltétele, hogy abban áramoljék a víz, a Körösből való átemelés is nagyon sokba kerül, és nem hoz kellő eredményt, a Szegvár alatti zsilipnél kivágott nádak foltokban állnak a felszínen, ami Szencziné szerint nem szép látvány.

Mindszent belterületét nem érinti a Kurca, míg Szegvár és Szentes esetében hozzájárul a település arculatához. A nagyközség testületének egyik képviselője, Gémes László a partrendezésben tovább jutott, mint ahogy eredetileg tervezte: egészen a falu határáig vágták ki a nádat társadalmi munkában munkatársaival. A kivágott nád kilencvenöt százaléka eltűnt, a maradék a rendkívül alacsony áramlás miatt látható. Mint mondta, a falu központjában a régi vár alatt vivő szakaszon kialakították a sétány alapját, a munkát az őszön folytatják.

Szentesen a lakosság most már próbál vigyázni a Kurca-part parkjára – véli Korom Pál: eltűntek az illegális szennyvízbekötések is.