Öt hónapja nincs fizetésük
 Bírósághoz fordulnak a Repro-Tex dolgozói Szentesen

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-06-28 | Blahó Gabriella

Öt hónapja nem kaptak fizetést a szentesi Repro-Tex Kft. dolgozói: a cégvezetők újabb és újabb ígéretei ellenére elmaradt a bér. A csökkent munkaképességűeket foglalkoztató vállalat vezetői július 10-ét szabták meg újabb határidőnek.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Hiába várták a cég vezetőit az iroda előtt az alkalmazottak Fotó: Vidovics Ferenc
A kezdetekkor százan is dolgoztak a Repro-Texnél – állítják az alkalmazottak, ám a létszám alaposan lecsökkent az utóbbi időben. Húszan most aláírásukkal hitelesítették követelésüket, melyben megfogalmazták: igényt tartanak az elmaradt munkabérre. A szentesi Lugosi Józsefné azt mondja, ígéretet nagyon sokszor kaptak a cégvezetőktől: mindig egy újabb és újabb időpontot arra vonatkozóan, mikor rendezik a tartozást. Ám az iroda előtt rendszerint hiába vártak a cégvezetőkre, szavai szerint legutóbb szinte lincshangulat alakult ki a Petőfi utca 5. szám alatt.

A csökkent munkaképességűeknek eredetileg a minimálbérnek megfelelő összeget fizetett a cég, a teljesített idő arányában, a legkülönfélébb munkákért. Sokan szőttek, korábban varrtak, kacsanevelő telepen
A cégvezetés ígér

Július 10-éig rendezi a cég az elmaradt béreket – közölte Szabics Kálmán. A területi igazgató a vállalat ügyvezetőjének, Horváth Zoltánnak az üzenetét továbbította. Mint mondta, a rehabilitációs vállalkozások állami támogatása jelentősen csökkent az év eleje óta, ezért az új tulajdonos kénytelen magántőkét bevonni a tevékenység folytatása érdekében. Szabics azt is elmondta, hogy néhány dolgozónak előleget fizettek, igyekeztek enyhíteni a problémát, de úgy látja, sokan jobban tudják, mik a jogaik, mint a kötelességeik. A Repro-Tex Kft. ellen több feljelentés született az APEH-nél, a folyamatos ellenőrzések mellett nehéz a termelésre koncentrálni – mondta.  
dolgoztak. A csongrádi Béni Lajos azt mondja, a minimális egészségügyi feltételeket sem biztosították a munkáltatók, hiszen mindössze egy kalyibát adtak a telep mellé, melyben semmi sem volt; víz sem. A férfi elkeseredetten úgy fogalmazott, a dél-amerikai rabszolgáknak legalább adtak enni: ők még az élelmüket sem tudják megvásárolni.

A bérkövetelők közül sokan lehetetlen helyzetbe kerültek, otthonaikban kikapcsolás előtt áll a gázóra és a villanyóra, az alig húszezer forintos nyugdíjukat nem tudják kiegészíteni. Sok családban felnőtt gyermekek vannak, akiket taníttatni kellene. A szülők munkavállalása ilyen helyzetben sokat lendítene anyagi helyzetükön. Szerintük vajmi keveset enyhített a helyzeten, hogy kacsákat kaptak a vállalattól, azért, hogy otthon azokat fogyasszák el.

A járandóságra egyelőre hiába várnak, ezért úgy döntöttek, bírósághoz fordulnak. Egyikük megjegyezte: ha nem érik el a munkáltatójukat, még felmondani sem tudnak.