Mulatságot rendeztek a szegvári kastély kertjében
 Szencziné és Zsótér párbaja

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-06-27 | Blahó Gabriella

A szegvári Szent Iván-éji mulatságon vendégeskedtek a mindszenti képviselők: a két testület tagjai játékos vetélkedőn mérték össze, ki a jobb. Szombaton délután a piactéren és a kastély parkjában együtt ünnepelt a falu apraja-nagyja.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Szenczi Sándorné és Zsótér István versenyben. Fotó: Blahó Gabriella
Számtalan érdekes eseményt ígért a Szent Iván-éji mulatság szombaton délután Szegváron. A közösségfejlesztők egyesületének szervezésében a legmókásabb műsorszám a mindszenti és szegvári képviselők vetélkedése volt: a két testület tagjai játékos feladatokat kaptak, a hétköznapi komoly önkormányzati munka helyett itt különleges kihívásoknak feleltek meg. A hét próbaszám között szerepelt íjászat, talicskázás, gabonaszemek válogatása és kancsótöltögetés, a rangadót Mindszent nyerte meg. Szenczi Sándorné polgármester asszony szerint a szegvári képviselők igazi vendéglátók módjára hagyták nyerni a közeli kisváros elöljáróit, a vetélkedőben végül alulmaradt szegváriakat dicséret illeti, hiszen szívvel-lélekkel küzdöttek. Zsótér István, Mindszent polgármestere pedig úgy fogalmazott: győzött a jobb. Azt is elmondta, rengeteget készültek a vetélkedőre, pontosabban fogalmuk sem volt, mi lesz a feladat.

A kastély parkjában és a piactéren ezen a délutánon a vidámság uralkodott, a bográcsokban főtt a halászlé, a gyerekek sétakocsikázhattak, palacsintaevő versenyen is indultak. A szabad ég alatt kisült finom tésztából négy korongot kellett időre elfogyasztani, a teljesítmény egy átlagos vasárnapi ebéd utáni program egy gyermek számára. A színpadon a messze földön híres helyi néptáncegyüttes, a Dobbantó járta, Magyar Imre koreográfus tanítványaira méltán büszke Szegvár. A falubeli amatőr zenészekből összeállt csapatok is felléptek, az eseményről természetesen riportfilmet készített a helyi kezdeményezésből alakult Civil TV.

– Hatalmasat fejlődött a falu – fogalmazta meg Vercseg Ilona, a budapesti székhelyű közösségfejlesztő társadalmi szervezet vezetője, aki aktivistáival évek óta vendége Szegvárnak – szinte szegvárivá lettek a fővárosiak. A szociológus hozzátette, a program alapja lehetett az a közösségtudat, mely jellemző a szegváriakra, s az egyesület jelenlétével egy időben világossá vált: a civil szféra sokat tud tenni egy egészen piciny faluban is.