Csodával határos gyógyulás

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-06-25 | Bíró Dániel

Csodával határos módon épült föl sérüléseiből Tápai Tamás, aki otthona, a Szolnok megyei Csépa közelében szenvedett motorbalesetet két hónappal ezelőtt. A fiatalember több mint három hétig feküdt a szentesi kórház intenzív osztályán. Az orvosok szerint sérülései alapján a helyszínen szörnyet is halhatott volna, életét mégis sikerült megmenteni. Tamásnak ma már kutya baja, sőt hamarosan új motort vásárol.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A motor első fele nem, de Tamás szerencsére túlélte a balesetet. Fotó: Bíró Dániel
Tízéves korában szeretett bele a motorozásba, azóta egyre nagyobb méretű, és teljesítményű járgányokon hódol szenvedélyének Tápai Tamás. A húszéves, Szolnok megyei, csépai fiatalember a motorsport egyik különösen veszélyes ágának, a streetfighternek a képviselője, a balszerencse ennek ellenére nem egy akrobatikus mozdulatsor bemutatásakor érte utol, hanem edzés után, úton hazafelé.

– Lassú gyakorlatok után hűteni kell a motort, ezért ilyenkor az a szokás, hogy nagy sebességig kihúzatjuk, majd leállítjuk, hadd „dolgozzon" a menetszél – elevenítette fel az április 23-án történteket Tamás. A fiatalember az idei magyarországi Streetfighter Európa-bajnokságra készült már két éve. – Minden stimmelt, csak azt a kátyút nem vettem észre időben, ami úgy megdobta a motort, hogy az árokban landoltam – mesélte a balesetet megelőző pillanatokról. A fiatalember huszonöt métert repült, s szerencséjére nem az aszfalton ért földet.

A becsapódás következtében a mája szétnyílt, mint egy rózsa – mondták később az orvosok, akik szerint sérülései alapján a helyszínen szörnyet halhatott volna. Több belső szerve összeroncsolódott, s mire beért vele a mentő a szentesi kórházba, szinte egész tüdejét vér lepte el. Háromszor kellett újraéleszteni, majd következett a három és fél órás műtét, az öt napig tartó mélyaltatás.

– Huszonnégy napot töltött a fiam a Kurca-parti intézmény intenzív osztályán. Az ottani orvosok és ápolók odaadó munkája, segítőkészsége nélkül nem élte volna túl a balesetet – vette át a szót a fiatalember édesanyja, Dávid Ibolya. A motorszerelőként végzett Tamást az áprilisi baleset sem tántorította el attól az álmától, hogy streetfighterbajnok legyen a jövőben.

– Miután hazaengedtek, rögvest Babettára pattantam. Hamarosan új motort vásárolok, és folytatom a gyakorlást, mert ez az életem – tette hozzá, most már makkegészségesen.