Napi harminc gyorshajtó
 Traffipax és állandó rendőri jelenlét a szentesi belvárosban

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-06-24 | Blahó Gabriella

Traffipaxot kapott a Szentesi Rendőrkapitányság: a készüléknek köszönhetően érezhetően csökkent az autósok átlagsebessége a belvárosban. Egy járőrautó folyamatosan rója az utcákat, a nagymotorosok közül egyre kevesebben választják felvonulási területnek a főutcát.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Fotó: Tésik Attila
Makón már nem használják a rendőrök a radaros sebességmérőt, mert a város kapitánysága egy korszerűbb, lézeres készülékhez jutott. A hagyományos, fényképet készítő traffipax ezért a szentesi kapitányságra kerülhetett – tudtuk meg Bottyán József főhadnagytól.

A közlekedési osztály vezetője elmondta: alaposan megnövekedett a gyorshajtások száma. Az eltelt néhány hétben akadt olyan nap, amikor csak körülbelül tíz esetben büntettek, de volt olyan is, amikor több mint félszáz gépkocsivezetőt értek tetten, aki nem tartotta be a sebességhatárt. Hetente két napot Csongrádon, egy napot a nagymágocsi őrs területén dolgozik a traffipax, a fennmaradó időben pedig Szentesen lehet számítani a fotózásra. Az ORFK honlapján rendszeresen közlik, mikor és hol méri a rendőrség a sebességet, ez azonban csak egy terv, mely a napi munka során módosulhat – tette hozzá a főhadnagy.

Bottyán elmondta, hibahatárral számolnak, ez azt jelenti, hogy lakott területen belül 54 kilométer per órás sebességnél kezdeményez csak eljárást a rendőr, aki adhat figyelmeztetést, átlagos túllépés esetén helyszíni bírsággal büntet maximum tízezer forintra, melyet postai csekken kell befizetni. Ha az autós a mért eredményt nem fogadja el, akkor a rendőrség feljelentést tesz – a sofőrnek esélye van arra, hogy bevonják a jogosítványát, és legfeljebb 60 ezer forint pénzbüntetést kap.

A városban haladó személyautók esetében nagyon hatásos a traffipax alkalmazása, míg a nagymotorosokat a közlekedés stílusa miatt bonyolultabb gyorshajtáson érni. Bottyán József tapasztalata szerint előfordul, hogy a motorosok 20 kilométeres sebességgel haladnak a főutcán, amikor felmérik a terepet, s ha úgy látják, hogy nincs veszélyhelyzet vagy rendőr a környéken, megfordulnak és rákapcsolnak.

A szentesi kapitányságon ezért úgy döntöttek, hogy a készenlétben lévő járőrautó – ha nincs máshol feladata – folyamatosan rója a belvárosi utcákat. Az állandó rendőri jelenlétnek köszönhetően érezhetően csökkent az elmúlt napokban az autósok átlagsebessége, nagymotorost pedig alig látni.