Bérbe adják a tanműhelyt
 Előzetesen felmondtak a dolgozóknak

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-06-24 | Balázsi Irén

Bérbe akarja adni a MÁV Rt. a szentesi tanműhelyét, ahol uniós színvonalú képzésben részesültek eddig a Zsoldos szakközépiskola diákjai is. A vezető és két munkatársa olyan értesítést kapott, amely kilátásba helyezi az elbocsátásukat. A vasúttársaság illetékese cáfolta a tanműhely megszüntetéséről szóló információt.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A korszerű tanműhelyben képezték eddig a Zsoldos Ferenc Szakközépiskola diákjait. Fotó: Tésik Attila
A MÁV regionális oktatási központjából juttatták el június 3-án a szentesi tanműhely vezetőjének, Valkai Attilának a csoportos létszámleépítésre vonatkozó döntésről az értesítést. Hasonló tartalmú levelet küldtek Kajtár János hegesztőoktatónak és a szerkezetlakatos-tanulók szakoktatójának, Vincze Attilának. Arról tájékoztatta a munkáltató a dolgozókat, hogy „a munkaviszony megszüntetése érdekében a rendes felmondás kézbesítésére a jelen értesítés kézhezvételét követően 30 nap elteltével kerül sor".

Az egyik országos napilap hétfői számában jelentetett meg a MÁV Rt. egy pályázati felhívást, amelyben – többek között – a szentesi tanműhely képzési célra történő bérbeadása is szerepel. A Korsós sori létesítményt úgy ajánlják a lehetséges bérlőknek, hogy gondoskodjanak a MÁV felnőttképzési feladatainak igények szerinti teljesítéséről. Valkai Attila lapunkkal csak annyit közölt: őt azzal bízták meg az illetékesek, hogy ha jelentkeznek érdeklődők a pályázati felhívásra, mutassa meg nekik a tanműhelyt.

A Zsoldos Ferenc Szakközépiskola igazgatója, Dongó László érdeklődésünkre azt közölte: az intézményükbe jelenleg mintegy huszonöt diák jár, akik a MÁV tanműhelyében sajátítják el a szakma gyakorlati fogásait. Még egy évük van a szakmunkás-bizonyítvány megszerzéséig, ám hogy hol készítik fel őket a vizsgára, az egyelőre bizonytalan. Az igazgató legutóbbi információja szerint ugyanis a MÁV „kivonul a fiatalok képzéséből", és más cég működteti majd a tanműhelyt.
Eddig még nem közölték az iskolával, hogy valamilyen gond lenne az ősszel kezdődő új tanévben a diákjaik gyakorlati képzésével. A Zsoldos szakközépiskolának van ugyan tanműhelye, de a szűkös anyagiak miatt nincsen pénze szakoktatók alkalmazására.

A MÁV Rt.-nek a tanműhelyek pályáztatásával kapcsolatban jól informált fővárosi illetékese lapunk megkeresésére azt állította: szó sincs a szentesi tanműhely bezárásáról, megszüntetéséről. Csak vállalkozót vonnak be, és vele végeztetik majd a gyakorlati képzést. Az elsődleges cél a saját dolgozóik továbbképzése. A tanműhely egyébként a MÁV tulajdona marad, és a jövőben is szakképzési célt fog szolgálni. Az illető azonban azt közölte, nem jogosult nyilatkozni, keressük az rt. kommunikációs igazgatóságát. Ám telefonon és e-mailben feltett kérdéseinkre a szentesi tanműhely jövőjéről, a dolgozók sorsáról öt óra elteltével sem érkezett válasz. Ha megkapjuk a kért információkat, természetesen visszatérünk a témára.