Topless-lesen a fürdőkben
 Csongrádon tilos, Makón hagyomány, Szentesen lehetne

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-06-23 | Blahó Gabriella

Eddig senki sem napozott fürdőruhafelső nélkül azon a teraszon, amelyet az idén a szentesi strandon alakítottak ki a topless híveinek. A folyóparton gyakori, a városi strandokon általában ritka látvány a melltartó nélkül napozó nő, ám a szokások eltérőek. A megye névadó településén tilos a topless, míg Makón elkülönített helyen lehet meztelenül napozni.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Szentesen lehetne napozni felsőrész nélkül a kijelölt helyen, ám nem szoktak. Fotó: Tésik Attila
Az élővizek partjain ma már természetes, hogy szabadon, fürdőruha nélkül is fürdenek emberek. A városok strandjain más a helyzet. A közterületen lévő intézményekben egymástól teljesen eltérő módon ítélik meg a megye városaiban a toplesskérdést.

Csongrádon hallani sem akarnak a fürdőruha nélküli napozásról. Kocsis Imréné, a strand vezetője úgy nyilatkozott, óriási felháborodással kellene szembenéznie, ha engedné a toplesst. A fürdőben ugyanis napközis táborokat, úszótáborokat tartanak a gyermekek számára, miközben betegápolás is folyik ezen a helyen. A strand területe arra sem alkalmas, hogy védett helyet alakítsanak ki erre a célra, míg a topless híveinek rendelkezésére áll a Körös-torok – mondta a strand vezetője.

Makón egészen más a helyzet: tizenöt esztendővel ezelőtt kijelöltek egy területet a meztelenül napozók számára. Akkoriban – idézte fel emlékeit Pőcze Lászlóné fürdővezető – északról érkezett turisták jöttek a dél-alföldi kisváros fürdőjébe, az ő kedvükért alakították ki az elkülönített helyet. Először óriási volt az érdeklődés, legalább negyvenen látogatták a napozót, később azonban csökkent a létszám: most egy tizenöt fős törzstársaság élvezi a fürdő szolgáltatásait ebben a tekintetben is.

A szegedi SZUE-ban a legtöbben hagyományos módon napoznak. Fotó: Karnok Csaba
Erre a szezonra kialakítottak a topless híveinek a szauna tetején egy teraszt a szentesi strandon, ám ott egyelőre senki nem napozott fürdőruha felső nélkül. Pengő László, az uszoda vezetője elmondta: harmincnégy éve dolgozik a ligeti fürdőben, ez idő alatt egyetlenegyszer egyetlenegy nő sétált a felöltözött vendégek között fürdőruhafelső nélkül. Követői nem akadtak. Az árnyas fákkal és korláttal körülvett teraszon főként délután érdemes a napon sütkérezni. A szentesi uszoda vezetői azt mondják, a napozó kialakításával kedvezni akartak a hölgyvendégeknek.

Hódmezővásárhelyen évtizedek óta elfogadott a topless elkülönített helyen, a vendégek élnek is ezzel a lehetőséggel – mondta Kádár Jánosné, a fürdő vezetőjének helyettese. A vásárhelyi strandon egyébként éppen most alakítanak ki egy olyan területet, ahol a tervek szerint teljesen meztelenül is lehet majd napozni.

A Fürdővizek Szeged Kft. strandjain hallgatólagosan vesszük tudomásul, ha valaki a topless mellett dönt – fogalmazott diplomatikusan Bánáti Antal, az intézmény vezetője. Nyilvánvalóan a fedett fürdőkben, mint például az Annában erre nincsen lehetőség. Bánáti szerint a fürdőruha nélkül való napozás elsősorban a természethez kötődő szabadságérzés jele, ezért szerinte nem meglepő, hogy az élővizek partjain sokkal többen töltik idejüket a fényes nap alatt fedetlen testtel.